Przemysł młynarski podczas drugiej fali pandemii – problemy i zagrożenia
Mąka, kasze czy płatki zbożowe to jedne z podstawowych filarów naszego codziennego żywienia, tym bardziej, że są to produkty które możemy przechowywać przez dłuższy okres. W trudnych czasach pandemii niezachwiana ciągłość łańcucha dostaw mąki do piekarni, przemysłu cukierniczo-piekarskiego czy wreszcie sklepów i sieci sprzedaży detalicznej, to dziś priorytet oraz wyzwanie dla całego sektora młynarskiego. Młynarstwo […]
Wzrost cen pszenicy i mąki
Ostatnie dwa tygodnie przyniosły zapowiedź zmian na rynku mąk piekarskich. Zanotowano niewielkie 1-2% wzrosty cen w stosunku do sierpnia i września, kiedy to ceny stały w miejscu. Może to być początek trendu, bowiem ceny pszenicy konsumpcyjnej w dalszym ciągu rosną i przekroczyły 900 PLN za pszenicę 12,5% białka z dostawą do portów z przeznaczeniem na […]
Numer 06/2020
Światowy bilans pszenicy wciąż komfortowy. Skąd zatem wzrost cen? – Mirosław Marciniak 4 Aktualna sytuacja na kanadyjskim rynku zbóż – Emilia Siudzińska 6 Analiza porównawcza zużycia prądu w młynach za pomocą programowania liniowego DEA-CCR – Wojciech Moszczyński 10 Polscy producenci żywności powinni odważnie mówić o marżach – raport Santander Bank Polska 12 Potencjał wykorzystania ziarna […]