Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Przemysł młynarski podczas drugiej fali pandemii – problemy i zagrożenia

Mąka, kasze czy płatki zbożowe to jedne z podstawowych filarów naszego codziennego żywienia, tym bardziej, że są to produkty które możemy przechowywać przez dłuższy okres. W trudnych czasach pandemii niezachwiana ciągłość łańcucha dostaw mąki do piekarni, przemysłu cukierniczo-piekarskiego czy wreszcie sklepów i sieci sprzedaży detalicznej, to dziś priorytet oraz wyzwanie dla całego sektora młynarskiego. Młynarstwo […]

Wzrost cen pszenicy i mąki

Ostatnie dwa tygodnie przyniosły zapowiedź zmian na rynku mąk piekarskich. Zanotowano niewielkie 1-2% wzrosty cen w stosunku do sierpnia i września, kiedy to ceny stały w miejscu. Może to być początek trendu, bowiem ceny pszenicy konsumpcyjnej w dalszym ciągu rosną i przekroczyły 900 PLN za pszenicę 12,5% białka z dostawą do portów z przeznaczeniem na […]

Numer 06/2020

PZM 6 2020

Światowy bilans pszenicy wciąż komfortowy. Skąd zatem wzrost cen? – Mirosław Marciniak   4 Aktualna sytuacja na kanadyjskim rynku zbóż – Emilia Siudzińska     6 Analiza porównawcza zużycia prądu w młynach za pomocą programowania liniowego DEA-CCR – Wojciech Moszczyński    10 Polscy producenci żywności powinni odważnie mówić o marżach – raport Santander Bank Polska   12 Potencjał wykorzystania ziarna […]