Celiakia a spożycie glutenu przez dzieci

Obszerne badania potwierdziły, że ryzyko zachorowania na celiakię jest związane z ilością spożywanego przez małe dzieci glutenu. Badania te miały charakter obserwacyjny i dlatego nie dowodzą związku przyczynowego, są jednak najbardziej wszechstronną do tej pory analizą tego zagadnienia.

Ich wyniki przedstawiono w czasopiśmie JAMA.

Ogółem analizą objęto 6600 dzieci, predysponowanych genetycznie do rozwoju celiakii – ze Szwecji, Finlandii, Niemiec i USA. Zespół prof. Daniela Agardh’a z Uniwersytetu w Lund (Szwecja) obserwował je od momentu urodzenia do ukończenia piątego roku życia.

Naukowcy odkryli, że w przypadku obciążonych genetycznie 2-3 latków wzrost ryzyka zachorowania na celiakię był zauważalny nawet przy niewielkich ilościach spożywanego glutenu – 2 gramach dziennie, czyli równowartości jednej kromki białego chleba.

„Dzienne spożycie glutenu na poziomie powyżej 2 gramów w wieku 2 lat wiązało się ze 75-proc. wzrostem ryzyka rozwoju celiakii w porównaniu do dzieci równie zagrożonych chorobą, ale jedzących mniejsze ilości glutenu – podkreśla dietetyczka Carin Andrén Aronsson, jedna ze współautorek publikacji. – Jednak ustalenie sztywnych zaleceń lub limitów dla spożycia glutenu przez wszystkie dzieci w pierwszych latach życia jest nadal bardzo trudne ze względu na złożoność tego zagadnienia”.

Badaczka dodaje, że korelacja, o której mowa powyżej, została potwierdzona dla wszystkich krajach uczestniczących w analizie – poza Niemcami, gdzie nie było wystarczającej ilości danych, aby wyciągnąć ostateczne wnioski.

Już wcześniej ten sam zespół badawczy przeprowadził kilka kompleksowych badań nad przyczynami celiakii. Wykazał w nich m.in., że znaczenie momentu, w którym dziecko zaczyna jeść gluten, może odgrywać bardzo niewielką rolę, o ile w ogóle ma jakieś znaczenie. Naukowcy nie wykazali również, aby karmienie piersią miało wyraźny efekt ochronny na ryzyko rozwoju celiakii.

Obecne badanie opierało się na całkowitym spożyciu glutenu. „Naszym następnym krokiem będzie określenie, czy któreś grupy żywności zawierającej gluten mają większe znaczenie w porównaniu z innymi w powstawaniu choroby trzewnej” – mówi prof. Agardh. Jego zespół równolegle zajmuje się badaniami, których celem jest określenie, czy dieta całkowicie bezglutenowa może zmniejszyć ryzyko celiakii u dzieci, które zostały ocenione jako najbardziej narażone na rozwój tej choroby.

O autorze: Redakcja