Chleb z dodatkiem owadów w fińskich sklepach

Jedna z największych fińskich sieci spożywczych wprowadza do sprzedaży chleb z dodatkiem owadów. Pierwsza partia tego pieczywa trafiła do sklepów w piątek, 24 listopada – podała agencja AP. Można kupić w największych miastach Finlandii.

Bochenek owadziego chleba zawiera „ok. 70 zmielonych na proszek suszonych świerszczy zmieszanych z mąką” – wyjaśnił, cytowany przez agencję, Markus Hellstrom, szef działu piekarniczego firmy Fazer. Jak dodał, hodowlane świerszcze stanowią ok. trzech proc. wagi bochenka.

Docelowo nowe pieczywo ma być dostępne w 47 piekarniach na terenie Finlandii. „Finowie są znani z tego, że lubią próbować nowych rzeczy” – powiedział Hellstrom, zaś „dobry smak i świeżość” są dla nich najważniejszymi kryteriami przy wyborze chleba.

Według najnowszych badań dotyczących krajów nordyckich „Finowie mają najbardziej pozytywne nastawienie do owadów” – podkreślił, cytowany przez AP, Juhani Sibakov, z firmy Fazer.

Fazer Sirkkaleipa – jak po fińsku nazywa się pieczywo ze świerszczy marki Fazer – to według Sibakova „świetne źródło białka, a także wartościowych kwasów tłuszczowych, wapnia, żelaza, oraz witaminy B12”. Jak przypomina AP, od 1 listopada fińskie prawo zezwala na sprzedaż owadów w formie produktów żywnościowych.

Żywność zawierająca owady dostępna jest też w innych państwach UE. Na przykład belgijska sieć Coop sprzedaje od września owadzie burgery i pulpeciki. Żywność z owadów można też znaleźć na sklepowych półkach w Belgii, Wielkiej Brytanii, Danii czy Holandii.

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) promuje owady jako „zdrowe źródło żywności bogate w białko i substancje mineralne”. Według FAO hodowla owadów jest tańsza niż bydła i bardziej przyjazna dla środowiska. Nie powoduje bowiem wzrostu stężenia w atmosferze gazów cieplarnianych, czy wydzielania się dużych ilości amoniaku, jak to ma miejsce przy hodowli trzody chlewnej.

O autorze: Redakcja