Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Glifosat w żywności – będą wzmożone kontrole

W związku z problemami zgłaszanymi przez organizację konsumencką, jak również konieczność podjęcia działań urzędowych w Planie pobierania próbek na rok 2020 zaplanowany został pobór 270 nacelowanych próbek zbóż i przetworów zbożowo – mącznych do zbadania w kierunku glifosatu i innych pestycydów – podał Waldemar Kraska, Sekretarz Stanu.

Asortyment produktów, które mają zostać przebadane obejmuje: kaszę jaglaną, płatki jaglane pełnoziarniste, kaszę gryczaną białą/prażoną, mąkę żytnią pełnoziarnistą, płatki owsiane pełnoziarniste, kaszę orkiszową, kaszę jęczmienną pęczak, płatki jęczmienne pełnoziarniste, mąkę pszenną pełnoziarnistą.

W 2017 r. zgodnie z planem organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej pobrały i zbadały próbki żyta/mąki żytniej, gruszek, marchwi, pomarańczy i ryżu na obecność glifosatu. W jednej próbce gruszek stwierdzono przekroczenie wartości dopuszczalnej dla glifosatu: wykryto 0,45±0,23 mg/kg (Najwyższy Dopuszczalny Poziom Pozostałości (NDP) = 0,1 mg/kg).

Natomiast w 2018 r. pobrano i zbadano w kierunku glifosatu próbki m.in. gruszek, jabłek, pszenicy, ziemniaków, malin, bakłażanów, i in. W żadnej z ww. próbek nie stwierdzono przekroczeń wartości NDP dla glifosatu.