Konferencja dla branży zbożowo-piekarskiej

Instytut Żywności i Żywienia zaprasza na bezpłatną konferencję szkoleniową skierowaną do przedstawicieli branży zbożowo – piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej organizowaną w ramach Narodowego Programu Zdrowia z cyklu „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej
i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”.
Dlaczego warto?
Spotkanie to wykłady ekspertów prezentujących wiedzę z dziedziny żywności i żywienia skierowane specjalnie do Państwa branży, a przede wszystkim to możliwość rozmów na temat aktualnych problemów związanych z reformulacją produktów spożywczych.
Konferencja odbędzie się 12 października 2017 r. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie,
ul. Powsińska 61/63, sala 7 (parter), w godz. 10:00 – 16:00 (rejestracja od godz. 9:00)
Więcej informacji tu.

Program konferencji

09:00 – 10:00 Rejestracja uczestników
10:00 – 10:10 Powitanie uczestników konferencji, prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dr Regina Wierzejska
SESJA 1
10:10 – 10:40 Zdrowe żywienie – wyzwanie dla wszystkich: producentów, konsumentów, zdrowia publicznego,
edukacji, prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz – Dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia
10:40 – 11:10 Dieta przeciętnego pacjenta – co wybierać? dr Lucyna Pachocka – Poradnia Chorób Metabolicznych IŻŻ
11:10 – 11:40 Tłuszcze jako produkty i składniki recepturowe żywności. Kierunki wymaganych zmian,
dr hab. Hanna Mojska, prof. nazdw. IŻŻ– Zakład Metabolomiki IŻŻ
11:40 – 12:00 Przerwa na kawę
SESJA 2
12:00 – 12:30 Pieczywo i produkty zbożowe – najważniejsze źródło energii z diety. Wciąż aktualne zalecenie, ale i wymóg
wysokiej wartości odżywczej, dr Anna Wojtasik – Zakład Żywności i Suplementów Diety IŻŻ
12:30 – 13:00 Słodkie i słone przekąski. Czy można poprawić ich profil żywieniowy?
dr Regina Wierzejska – Zakład Żywienia i Dietetyki IŻŻ
13:00 – 13:30 Reformulacja składu produktów spożywczych w świetle prac High Level Group,
mgr Wojciech Kłys – Zakład Żywności i Suplementów Diety IŻŻ
13:30 – 14:10 Przerwa na lunch
SESJA 3
14:10 – 14:40 Edukacja konsumentów, jako motywacja do produkcji żywności prozdrowotnej,
mgr inż Magdalena Siuba-Strzelińska – Zakład Żywienia i Dietetyki IŻŻ
14:40 – 16:00 Obrady z udziałem przemysłu spożywczego. Dyskusja potrzeb reformulacji żywności, jej możliwości,
wdrażania i barier
Paneliści: Marek Przeździak – prezes POLBISCO Stowarzyszenie Polskich Producentów
Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych,
Adam Stępień – dyrektor generalny Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju,
Stanisław Butka – prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa Rzeczypospolitej Polskiej,
Andrzej Gantner – dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności – Związek Pracodawców,
Mirosław Jarosz – dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia,
Regina Wierzejska – pracownik naukowy Instytutu Żywności i Żywienia
16:00 Zakończenie konferencji

O autorze: Redakcja