Mąka z Rynku na liście produktów tradycyjnych

Mąka żytnia z Rynku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Figurują na niej już 44 regionalne przysmaki z woj. warmińsko-mazurskiego.

Młyn w miejscowości Rynek, w gminie Grodziczno, ma kilkusetletnią historię. Prawdopodobnie został założony przez Krzyżaków w 1230 r. Do końca XIX wieku młyn był nieduży, drewniany, funkcjonował w oparciu o kamienie młyńskie i był napędzany kołem wodnym. Dopiero w 1900 r. został przebudowany na turbinę wodną. Mimo że od kilkudziesięciu lat urządzenia są zasilane elektrycznie, to dla zachowania tradycji nadal używana jest też siła płynącej wody.

Produkowana tam mąka nazywana była potocznie „Żytnią z Rynku”. Trafia do klientów indywidualnych i piekarni, które wytwarzają pieczywo metodą tradycyjną i na naturalnym zakwasie.

Wyjątkowe właściwości i cechy związane z pochodzeniem surowców wykorzystywanych do wyprodukowania mąki żytniej z Rynku, doceniają mieszkańcy regionu. Tradycyjną mąkę żytnią z Rynku wykorzystują do wytwarzania doskonałych produktów takich jak: chleb żytni na naturalnym zakwasie czy szare kluski idealne do rosołu lub czerniny.

Na listę produktów tradycyjnych wpisywana jest żywność stanowiąca element dziedzictwa kulturowego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Wnioski o wpis składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje oceny produktu i jego zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu. Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje MRiRW. (PAP)

O autorze: Redakcja