Nowe etykiety na makaronach i mące we Włoszech

Włoski rząd wydał dekret, który nakazuje na sprzedawanym zbożu, mące, makaronach zamieszczać widoczne etykiety z informacją, gdzie zostały one wyprodukowane. To krok w obronie włoskich producentów.

Minister rozwoju gospodarczego Carlo Calenda poinformował, że dekret jest reakcją na opieszałość Unii Europejskiej, która od 6 lat nie może wprowadzić w życie przyjętej dyrektywy. Jak wyjaśnił minister rolnictwa Maurizio Martina, 80% Włochów preferuje przy zakupie produktów żywnościowych wyroby krajowe. Robi to z uwagi na jakość i bezpieczeństwo. Jednak często etykiety nie zawierają takich informacji lub trudno je na nich znaleźć. Minister podkreślił, że włoscy producenci narażeni są przez to na ogromne straty, szczególnie jeśli chodzi o podstawowe dla włoskiej kuchni produkty: mąkę, makarony i ryż.

Na etykietach mają się znaleźć informacje o kraju pochodzenia towarów i o tym, gdzie zostały one poddane obróbce i zapakowane. Producenci i sprzedawcy mają 3 miesiące na dostosowanie się do nowych reguł.

O autorze: Redakcja