Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 02/2022

PZM 02 2022

Spis treści:

Jak wojna na Ukrainie wpłynie na światowy rynek pszenicy? Co z bezpieczeństwem żywnościowym w UE? – Mirosław Marciniak     4

Problemy surowcowe branży młynarskiej – Jadwiga Rothkaehl   6

Reinforcement Learning droga do sztucznej inteligencji – Wojciech Moszczyński   10

 Ważne dla młynarzy planowane zmiany w prawie żywnościowym UE – Jadwiga Rothkaehl   13

Działalność Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego w latach 2017-2021 – Bronisław Wesołowski    16

Wpływ nawożenia popiołem z biomasy na skład chemiczny ziarna jęczmienia jarego – Magdalena Sobolewska, Anna Jaroszewska, Krzysztof Kuglarz   19

Perspektywa produkcji i wykorzystania krajowego ziarna pszenicy durum – Marcin Różewicz    22

Wartość technologiczna ziarna owsa ze zbiorów 2021 r. – Sylwia Stępniewska  27

Związki lotne w różnych rodzajach mąk – Aleksandra Boniecka   32

Bühler. Jak owady i młyny zbożowe usprawniają zrównoważony rozwój – Dirk-Michael Fleck        36

Ocalić od zapomnienia. Dawne napędy złożeń przemiałowych – Andrzej Gładkowski    38

Ocalić od zapomnienia. Młyny w Limburgii. Małe jest piękne– Anna Wytrykus    40

Marketing. Etyka biznesu w praktyce – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak    42

Motywowanie pracowników. Programowanie neurolingwistyczne a motywowanie pracowników (cz.5)  – Jarosław Ropiejko    44