Światowa produkcja pszenicy jednak na rekordowym poziomie – Mirosław Marciniak 4
Sytuacja na rynku zbóż w Kanadzie – Joanna Sinicyn 6
Rynek zbożowo-młynarski Argentyny – Jadwiga Rothkaehl 8
Komitet Techniczny 36 ds.. Zbóż i Przetworów Zbożowych – zakres i zasady działania – Alina Marczuk 10
Spotkanie Noworoczne członków SM RP – Jadwiga Rothkaehl 11
Nowości w zakresie unijnych regulacji prawnych – Jadwiga Rothkaehl 13
Precyzja wyników oznaczania zawartości białka i ilości glutenu za pomocą urządzeń pomiarowych techniki NIR – Anna Szafrańska 15
Proso – charakterystyka, uprawa, wykorzystanie – Lidia Stasiak-Różańska, Karolina Kraśniewska, Agnieszka Miszczykowska 22
Badania jakości pieczywa pszennego z dodatkiem śruty owsianej – Emilia Sykut-Domańska, Aldona Sobota, Piotr Zarzycki, Anna Wirkijowska, Zbigniew Rzedzicki 26
Akrylamid – substancja zanieczyszczająca powstająca w produktach zbożowych – Jerzy Kuchciak, Anna Czubaszek 31
Mykotoksyny – niebezpieczne zanieczyszczenie ziarna i produktów zbożowych – Jerzy Kuchciak, Anna Czubaszek 34
Bühler. Nowa generacja wag Tubex, typoszereg firmy Bühler 38
Ocalić od zapomnienia. Nie tylko wiatraki. Wyjątkowy przypadek – Anna Wytrykus 40
Marketing. Strategia marketingowa – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 42
Zarządzanie pracownikami. Przywództwo (cz.1) – Jarosław Ropiejko 46