Numer 01/2021

 

 

 

 

 

 

 

Początek roku z wysoka ceną pszenicy – Mirosław Marciniak   4

Problem przydziału – przypadek specjalizacji produkcji metodą programowania liniowego – Wojciech Moszczyński    6

Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów 2020 roku w wybranych krajach członkowskich UE – Jadwiga Rothkaehl      8

Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 3) – Jadwiga Rothkaehl   12

Trendy wpływające na sektor zbożowy i roślin oleistych w dobie pandemii koronawirusa – Krzysztof Zawadzki    17

Wpływ nawożenia azotem i gęstości siewu na wartość wypiekową pszenicy orkisz – Anna Szafrańska, Grażyna Podolska  18

Możliwość uprawy sorga w Polsce i kierunki wykorzystania jego ziarna – Marcin Różewicz   23

Wpływ dodatku sproszkowanej lucumy na cechy jakościowe pieczywa pszennego – Klaudia Martynow, Małgorzata Tańska    27

Wpływ rodzaju surowca i dodatku kakao na właściwości reologiczne ciasta i teksturę makaronu suszonego metodą mikrofalowo-próżniową – Agata Marzec, Dominika Ambroziak   32

Bühler. Technika pomiaru stanu walców   40

Ocalić od zapomnienia. Wisła zbożem płynąca… – Jerzy Jan Miller    42

Ocalić od zapomnienia. Jak na Dzikim Zachodzie – Anna Wytrykus    44

Ocalić od zapomnienia. Chleb polityka – Ewa Moszczyńska   46

Marketing. Jakie komunikowanie w czasach (po)covidowych? – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak     48

Motywowanie pracowników. Motywowanie przez cele  – Jarosław Ropiejko     50