Numer 02/20

Koronawirus a rynek zbożowy – Mirosław Marciniak   4

Data science – nowa nauka w obszarze analizy danych – Wojciech Moszczyński   6

Gazeta Młynarska – Jerzy Kuchciak     8

Wiadomości z Sekretariatu Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy EFMA – Jadwiga Rothkaehl         10

Ślad środowiskowy w produkcji maki pszennej– Jadwiga Rothkaehl   12

Alkaloidy pirolizydynowe – kolejne substancje szkodliwe, które mają być objęte regulacjami prawnymi UE – Jadwiga Rothkaehl   18

Zmiany klimatu, nowe zagrożenia i wyzwania związane z ochrona roślin. Podsumowanie 60. Sesji Naukowej Instytutu Ochrony Roślin – PIB    16

Ferma 2020 – zboża podstawą polskiej produkcji rolniczej – Tomasz Kodłubański   18

Potencjał wykorzystania ziarna żyta – Marcin Różewicz   20

Możliwości wykorzystania optoelektronicznych separatorów do czyszczenia nasion gryki przeznaczonych do produkcji żywności bezglutenowej   24

Ocena jakości handlowych mąk żytnich typ 720 – Grażyna Cacak-Pietrzak, Kamila Rutkowska   28

Pumpernikiel – połączenie tradycji i współczesnych oczekiwań – Dominika Olszak-Ossowska, Małgorzata Majcher, Marek Gierlik 33

GEA. Brak glutenu? To nie problem!   36

Bühler. Wialnia kaszkowa Norit MQRH: tuning sprawdzonej maszyny 39
Ocalić od zapomnienia. Rolada z indyka – Anna Wytrykus   40

Marketing. Marketing 2.0 – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 42

Motywowanie pracowników. Czym jest zmiana? – Jarosław Ropiejko   44