Numer 02/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Wiosenne spojrzenie na rynek zbóż – Mirosław Marciniak   4

Kolejne zmiany w regulacjach prawnych unijnych istotne dla młynarzy – Jadwiga Rothkaehl   6

RODO – nie taki diabeł straszny – Jacek Paprocki    8

Wspólna Polityka Rolna po 2020 roku – trudne wyzwania i główne założenia   12

Krajowa Rada Rolnictwa Ekologicznego przy KIG wyznacza cele   13

Gazeta Młynarska – Jadwiga Rothkaehl    14

Posiedzenie Zarządu Europejskiego Stowarzyszenie Młynarzy EFMA – Jadwiga Rothkaehl   18

Branża młynarska w Szwajcarii – Andrzej Tyburcy  20

Escherichia coli w produktach zbożowo-młynarskich– Jerzy Kuchciak, Anna Czubaszek   22

Skrobia żytnia – budowa, właściwości i metody badań – Sylwia Stępniewska, Grażyna Cacak-Pietrzak   25

Charakterystyka składu chemicznego i wartości żywieniowej handlowych otrąb żytnich dostępnych na polskim rynku – Piotr Kołodziejczyk, Jan Michniewicz  30

Gryzki (Psocoptera) – ich szkodliwość w magazynach zbożowych i zwalczanie – Stanisław Ignatowicz    35

Bühler. Snacks FixTM – modułowa konstrukcja do produkcji krótkich serii batonów zbożowych  38

Zygzakowy separator powietrzny – Andrzej Tyburcy    40

Smakowite pieczywo ze środka Polski – Tomasz Kodłubański    43

Ocalić od zapomnienia. Młyny Zachodniej Brabancji. Prawie jak sztuczna szczęka – Anna Wytrykus    44

Marketing. Marka i tożsamość marki – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak  46

Zarządzanie pracownikami. Przywództwo (cz.2) – Jarosław Ropiejko   48