- ¾ MSP posiada ubezpieczenie – ale czy takie, które chroni ich biznes? 4
- Wzbogacanie maki w witaminy i składniki mineralne – zalecenia WHO i niektóre programy krajowe – Elżbieta Słowik 5
- Łubin, jako alternatywa dla soi – Andrzej Tyburcy 8
- Kanada – aktualna sytuacja na rynku zbóż – Angelika Fredo, Anna Szafrańska 10
- Gazeta Młynarska – Jadwiga Rothkaehl 12
- Światowa produkcja pasz w 2016 roku, po raz pierwszy w historii, przekroczyła 1 mld ton – Krzysztof Zawadzki 17
- Wykorzystanie ozonu w przechowywaniu ziarna zbóż (cz. 1) – Tomasz Piechowiak, Maciej Balawejder 18
- Ocena wskaźników jakościowych ziarna pszenicy mieszańcowej – Jan Buczek, Marta Jańczak- Pieniążek, Dorota Bobrecka-Jamno 22
- Ocena ekstensograficzna jako wskaźnik oceny jakości maki pszennej – Anna Szafrańska 26
- Owies jako źródło składników bioaktywnych o charakterze prozdrowotnym – Damian Gołębiewski, Kinga Gołębiewska, Anna Fraś, Danuta Boros 33
- 125 lat firmy F.H. Schule Mühlenbau GmbH. Nasza tradycja to bycie innowacyjnym 36
- Golfetto Sangati. Kompleksowa modernizacja młyna Molino Piantoni 40
- Bühler. Worki otwarte czy worki wentylowe?- Thomas Ziolko 42
- CSB-System. Efektywność maszyn i linii produkcyjnych (OEE) na najwyższym poziomie w CSB-System – Adam Steć 44
- Zalety suszarni daszkowej Eco Dry – Andrzej Tyburcy 46
- W walce o przetrwanie – małe młyny wołają o pomoc – Tomasz Kodłubański 48
- Magiczne miejsce – Singraven. Duch zakonnicy – Anna Wytrykus 50
- Zarządzanie pracownikami. Zespół – co się dzieje w środku – Jarosław Ropiejko 52