Rynek zbóż – Mirosław Marciniak 4
Co nowego w kwestii obowiązku sporządzania umów pisemnych przy nabywaniu produktów rolnych? – Jadwiga Rothkaehl 7
Walne Zebranie Członków SM RP i towarzyszące mu Seminarium Młynarskie – Jadwiga Rothkaehl 8
38. Konferencja w Krynicy Morskiej – Anna Szafrańska 10
Mikotoksyny w ziarnie i co dalej? – Ludwik Czerwiecki 14
Charakterystyka wybranych odmian pszenicy uprawianych w Niemczech – Andrzej Tyburcy 18
Składowanie zboża w pryzmach na otwartej przestrzeni dużym wyzwaniem dla magazynierów – Krzysztof Zawadzki 20
Ochrona przed mrówkami i muchami istotną częścią zapewnienia właściwego stanu sanitarno-higienicznego zakładu produkcyjnego – Krzysztof Zawadzki 23
Wykorzystanie ozonu w przechowywaniu ziarna zbóż (cz. 2) – Tomasz Piechowiak, Maciej Balawejder 24
Ocena alweograficzna, jako wskaźnik oceny jakości maki pszennej – Anna Szafrańska 29
Charakterystyka technologiczna pszennych mąk pasażowych (cz.1) Skład chemiczny mąki – Grażyna Cacak-Pietrzak, Dariusz Dziki, Krzysztof Jańczyk 36
Poprawa jakości chleba bezglutenowego – Bogdan Achremowicz, Tadeusz Haber, Grażyna Jaworska 39
Automatyzacja operacji towarzyszących przyjęciu ziarna – Andrzej Tyburcy 44
Pavan Group na targach Interpack 2017 45
Bühler. Czy wyczerpujemy wszystkie możliwości? 46
Zakłady przemysłu spożywczego w jak najlepszym świetle 48
DOM-MAK Wytwórnia Makaronu Domowego Jerzego Dąbrowskiego w Chełmie – Jadwiga Piotrowicz 50
Jakość ziarna gwarantuje rozwój młyna – Tomasz Kodłubański 51
Wiatraki w Holandii południowej. Inny prima aprilis – Anna Wytrykus 52
Zarządzanie pracownikami. Zespół w działaniu – Jarosław Ropiejko 54