Numer 04/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

W tym roku bez rekordowych zbiorów – Mirosław Marciniak   4

Debata przedżniwna     6

Nowe wyzwania kształtują Wspólną Politykę Rolna UE   8

Polskie Normy w działalności zakładu młynarskiego – Jadwiga Rothkaehl   10

Nowe techniki hodowlane roślin – Jadwiga Rothkaehl    12

Gazeta Młynarska – Jadwiga Rothkaehl   14

Turcja w światowym eksporcie mąki – Krzysztof Zawadzki  18

Rozwój metod oznaczania mikotoksyn – Andrzej Tyburcy    20

Wpływ pochodzenia ziarna pszenicy i okresu dojrzewania pożniwnego na wydajność i jakość mąki – Jerzy Kuchciak, Anna Czubaszek  22

Mąka żarnowa odkrywana na nowo – Anna Diowksz  28

Wykorzystanie lecytyny w produkcji pieczywa pszennego – Alicja Ceglińska, Grażyna Cacak-Pietrzak, Małgorzata Sobczyk, Katarzyna Sujka   32

Wpływ dodatku produktów owsianych na cechy reologiczne ciasta i jakości pieczywa pszennego – Sylwia Stępniewska   38

Pavan. Nowa technologia MULTIDRIVE   43

Bühler. Rozwiązania firmy Bühler dla transportu pszenicy i żyta – przenośnik TUBO LBGA    44

Pobieranie próbek materiałów sypkich przy użyciu zgłębników – Andrzej Tyburcy    46

Mistrzostwa Polski w Półmaratonie Branży Paszowo-Zbożowej   47

Ocalić od zapomnienia. Skutki sąsiedzkiej kłótni – Anna Wytrykus    48

Marketing. Media społecznościowe – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak  50

Zarządzanie pracownikami. Przywództwo (cz.4) – Jarosław Ropiejko   52