Numer 04/2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Czy zbiory będą rekordowe? – Mirosław Marciniak   4

Zagadnienia transportowe – optymalizacja dostaw mąki do piekarni według algorytmu programowania operacyjnego – Wojciech Moszczyński   6

Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 6) – Jadwiga Rothkaehl   9

Przygotowanie magazynów do przyjęcia zboża – Stanisław Ignatowicz   11

Badania biegłości w zakresie oceny jakości ziarna pszenicy – Anna Szafrańska   13

Szarłat jako dodatek do pieczywa – ocena podstawowego składu chemicznego – Magdalena Sobolewska, Marek Bury   18

Canihua i komosa ryżowa – porównanie wybranych właściwości prozdrowotnych bezglutenowych pseudozbóż – Sylwia Sady, Maria Sielicka-Różyńska   22

Mozga kanaryjska (Phalaris canariensis L.) – roślina zbożowa o wysokiej wartości odżywczej i możliwość wykorzystania w diecie bezglutenowej – Marcin Różewicz     28

Bühler. Zaawansowane systemy konserwacji dla bezpieczeństwa żywności   32

Zagrożenie pożarem magazynowanego zboża – przyczyny i działania prewencyjne – Krzysztof Zawadzki   35

Ocalić od zapomnienia. Inaczej niż przed rokiem. Noc w wiatraku – Anna Wytrykus    36

Ocalić od zapomnienia. Młyn w środku miasta  38

Marketing. Eye tracking w marketingu i handlu – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak    40

Motywowanie pracowników. Programowanie neurolingwistyczne a motywowanie pracowników (cz.1)  – Jarosław Ropiejko     42