Numer 05/19

 

 

 

 

 

 

 

 

Kastenmüller. Pojedynczy napęd walców mielących:”Variomill-S”   3

Światowy bilans pszenicy – Mirosław Marciniak   6

Pracownicze Plany Kapitałowe – Jacek Paprocki   8

Czas na zmiany. Relacja ze spotkania młynarzy- Jadwiga Rothkaehl     10

Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów 2019 roku w wybranych krajach członkowskich UE – Jadwiga Rothkaehl         12

Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów 2019 roku na Ukrainie – Jadwiga Rothkaehl    16

Nowości w regulacjach prawnych – Jadwiga Rothkaehl   20

Pełne ziarno, pełnoziarnisty chleb – a co to takiego? O nazwach produktów razowych – Kazimierz Bogaczyński  22

Wpływ rodzaju gleby oraz nawożenia na wartość wypiekową pszenicy jarej – Grażyna Cacak-Pietrzak, Anna Podleśna, Alicja Ceglińska   24

Wybrane parametry wartości technologicznej ziarna pszenicy jarej w zależności od terminu siewu – Marta Wyzińska    30

Różnice w ocenie produktów przemiału ziarna żyta i pszenicy za pomocą  mixolabu – Anna Szafrańska  34

„Jej wysokość” mąka kasztanowa – Wioletta Żmuda-Czerwonka   40

Bühler. Mercury MES – następna generacja rozwiązań automatyki zakładu  42

GEA. Produkcja wysokojakościowej karmy dla zwierząt domowych zadowoli nawet najbardziej wymagającego klienta    44

Kompaktowe Systemy Mielące (CSM) to rewolucja w przetwórstwie zbóż i produkcji mąki   46

Ocalić od zapomnienia. Młyny we Włoszech. Lasagne w wieży obronnej – Anna Wytrykus    48

Marketing. Nowoczesne targi (cz.II) – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak  50

Zarządzanie pracownikami. Przywództwo (cz.10) – Jarosław Ropiejko   52