Numer 05/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

RODO w małej firmie (cz.1) – Jacek Paprocki   4

Sytuacja na rynku zbóż – Mirosław Marciniak   6

O czym każdy przechowalnik ziarna zbóż wiedzieć powinien (cz.1) – Jadwiga Rothkaehl   8

Kanada największym producentem i eksporterem rzepaku – Krzysztof Zawadzki   14

Jubileusz 70-lecia Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS – Anna Szafrańska  16

Nowe zboże tritordeum – mieszaniec pszenicy i jęczmienia – Elżbieta Słowik  20

Mikrobiologiczne zagrożenia występujące w ziarnie zbóż i produktach zbożowych – Anna Czubaszek, Jerzy Kuchciak   24

Zagrożenia związane z występowaniem dioksyn i polichlorowanych bifenyli w ziarnach i produktach zbożowych – Marcin Różewicz  30

Gryka – alternatywny surowiec w piekarstwie – Aleksandra Sadowska, Anna Diowksz  34

Bühler. Sortex B – wydajność siedmiu modułów   39

Pobieranie próbek do oceny zgodności danej partii ziarna zbóż ze specyfiką jakościową – Jadwiga Rothkaehl   40

Pavan/Gea. Stiavelli: światowa premiera nowej maszyny paczkującej SVML/SDFQ do opakowań o podwójnym kwadratowym dnie    44

Promocja drożdżówki wśród dzieci    46

Przystań Smaku i Kultury – Jadwiga Piotrowicz    48

Ocalić od zapomnienia. Młyn na Bystrej ciągle pracuje – Tomasz Kodłubański    49

Ocalić od zapomnienia. Kawaler z odzysku – Anna Wytrykus    50

Marketing. Marketing mobilny – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak  52

Zarządzanie pracownikami. Przywództwo (cz.5) – Jarosław Ropiejko   54