Numer 05/2016

  • Nowe zasady opłat za korzystanie z wody. Nowelizacja ustawy „Prawo wodne”
    – Jadwiga Rothkaehl   3
  • TTIP – korzyści i zagrożenia dla Europy, w tym Polski  4
  • Rada Dialogu Społecznego w Rolnictwie – organ pomocniczy MRiRW – Jadwiga Rothkaehl   6
  • Kształcenie kadr dla branży młynarskiej w Polsce – Jadwiga Rothkaehl 8
  • Samowystarczalność zbożowa Polski na początku XXI w. – Franciszek Kapusta   11
  • Komosa ryżowa nadzieją dla regionów o trudnym klimacie. Cz. I. Charakterystyka i regiony upraw– Beata Marchand  14
  • Nowe odmiany pszenicy miękkiej we Francji – Beata Marchand    18
  • Właściwości fermentacyjne mąk, jako element wartości wypiekowej – Tomasz Piechowiak   20
  • Ocena amylograficzna mąki pszennej i żytniej – Anna Szafrańska   24
  • Otręby z różnych zbóż – wartość technologiczna i żywieniowa – Elzbieta Słowik   29
  • Wpływ emisji gazów cieplarnianych, powstałych podczas cyklu otrzymywania kaszy jęczmiennej, na powstawanie śladu węglowego – Alicja Ceglińska, Piotr Dziekoński, Grażyna Cacak-Pietrzak   33
  • Alapala podwaja zdolności produkcyjne    37
  • Pavan. Urządzenia do mycia matryc. Perfekcyjne czyszczenie w krótszym czasie   38
  • CSB-System. Zarządzanie jakością, zarządzanie informacją – Adam Steć  40
  • Stały rozwój młynów handlowych w Łęczycy i Chociszewie – Tomasz Kodłubański  43
  • Chiński rynek paszowy – Beata Marchand   44
  • Soczewica jadalna korzystna dla środowiska oraz żywienia ludzi i zwierząt – Beata Marchand   46
  • Niezawodny transport pasz – Andrzej Tyburcy   51
  • Nationale Molendag. Potargany welon – Anna Wytrykus  52
  • Mühle Tiefenbrunnen, czyli stary młyn w centrum Zurychu – Beata Marchand  54
  • Zarządzanie pracownikami. Dostrzegaj i doceniaj talenty (cz. 3) – Jarosław Ropiejko   57

Kup artykuły