Światowy bilans pszenicy – wzrost produkcji i rekordowe zapasy – Mirosław Marciniak 4
Kontrola sporządzania umów pisemnych przy nabywaniu produktów rolnych od 1 września w gestii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Jadwiga Rothkaehl 6
Wkrótce rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności – Jadwiga Rothkaehl 9
Przewodnik KE dotyczący etykietowania alergenów – Jadwiga Rothkaehl 10
Cechy technologiczne żyta na przestrzeni lat – Grażyna Podolska 12
Wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczna mąki pszennej – Anna Szafrańska 18
Jakość chleba z dodatkiem błonnika pszennego – Alicja Ceglińska, Grażyna Cacak-Pietrzak, Małgorzata Sobczyk, Katarzyna Sujka 23
Wybrane determinanty spożycia produktów zbożowych w polskich gospodarstwach domowych – Marlena Piekut 28
Międzynarodowa Konferencja w IHAR-PIB w Radzikowie. Biologia, hodowla i produkcja pszenżyta 33
Charakterystyka branży młynarskiej w Niemczech – Andrzej Tyburcy 38
Podlaski młyn „Bracia Górscy” animatorem atrakcyjnych imprez integracyjnych 40
Wzbogacanie maki w mikroelementy optymalnym sposobem na ograniczenie wielu schorzeń ludzi – Krzysztof Zawadzki 42
Święto Chleba i Makaronu w Ludwinie – Jadwiga Piotrowicz 44
Oferta FEERUM doceniona 45
Gruczno pokazało kujawskie wyroby piekarskie – Tomasz Kodłubański 46
Kurs Food Tech Master firmy Pavan Group tworzy nową wartość w przemyśle 47
Bühler. Płatkownica walcowa MDFA do zbóż 48
Polskie zboża w silosach BIN 50
Ocalić od zapomnienia. Za potrzebą do… młyna. Wiatr w czterech żaglach – Anna Wytrykus 52
Marketing. Organizacja działu marketingu – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 54
Zarządzanie pracownikami. O różnorodności w zespołach (cz.1) – Jarosław Ropiejko 56