Numer 05/2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Światowy bilans pszenicy – wzrost produkcji i rekordowe zapasy – Mirosław Marciniak   4

Kontrola sporządzania umów pisemnych przy nabywaniu produktów rolnych od 1 września w gestii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa – Jadwiga Rothkaehl   6

Wkrótce rozporządzenie KE w sprawie obniżenia poziomu akrylamidu w żywności – Jadwiga Rothkaehl   9

Przewodnik KE dotyczący etykietowania alergenów – Jadwiga Rothkaehl  10

Cechy technologiczne żyta na przestrzeni lat – Grażyna Podolska  12

Wpływ stopnia uszkodzenia skrobi na wartość technologiczna mąki pszennej – Anna Szafrańska   18

Jakość chleba z dodatkiem błonnika pszennego – Alicja Ceglińska, Grażyna Cacak-Pietrzak, Małgorzata Sobczyk, Katarzyna Sujka   23

Wybrane determinanty spożycia produktów zbożowych w polskich gospodarstwach domowych – Marlena Piekut   28

Międzynarodowa Konferencja w IHAR-PIB w Radzikowie. Biologia, hodowla i produkcja pszenżyta     33

Charakterystyka branży młynarskiej w Niemczech – Andrzej Tyburcy   38

Podlaski młyn „Bracia Górscy” animatorem atrakcyjnych imprez integracyjnych    40

Wzbogacanie maki w mikroelementy optymalnym sposobem na ograniczenie wielu schorzeń ludzi – Krzysztof Zawadzki      42

Święto Chleba i Makaronu w Ludwinie – Jadwiga Piotrowicz     44

Oferta FEERUM doceniona   45

Gruczno pokazało kujawskie wyroby piekarskie – Tomasz Kodłubański   46

Kurs Food Tech Master firmy Pavan Group tworzy nową wartość w przemyśle  47

Bühler. Płatkownica walcowa MDFA do zbóż   48

Polskie zboża w silosach BIN    50

Ocalić od zapomnienia. Za potrzebą do… młyna. Wiatr w czterech żaglach – Anna Wytrykus    52

Marketing. Organizacja działu marketingu – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak  54

Zarządzanie pracownikami. O różnorodności w zespołach (cz.1) – Jarosław Ropiejko   56