Numer 06/19

 

 

 

 

 

 

 

 

Światowy bilans pszenicy w sezonie 2019/20 – inne spojrzenie – Mirosław Marciniak   4

Gazeta Młynarska – Jerzy Kuchciak   8

Pszenica – zboże wyjątkowe – Jadwiga Rothkaehl         12

Owies – Aneta Popek    16

Wiadomości z Sekretariatu Europejskiego stowarzyszenia Młynarzy EFM – Jadwiga Rothkaehl    18

Chiny. Rynek zbożowy i młynarski – Jadwiga Rothkaehl   20

Konferencja. Pieczywo – smak, zdrowie, ekonomia    22

Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej i czerwonej na jakość chrupek kukurydzianych, otrzymanych przy użyciu ekstrudera jednoślimakowego – Natalia Mikołajczak   24

Porównanie lepkości i procesu kleikowania wybranych skrobi naturalnych oraz skrobiowych mąk niechlebowych – Anita Demby, Iwona Konopka   30

Ocena jakości handlowych makaronów bezglutenowych – Grażyna Cacak-Pietrzak, Anna Rajkowska    34

Wpływ mikoryzacji na jakość technologiczna ciasta pszennego z dodatkiem liści rokitnika – Magdalena Sobolewska, Anna Jaroszewska, Magdalena Szkwara-Buliszak   38

Ekologiczne mąki i pieczywo podbiły targi Natura Food w Łodzi – Tomasz Kodłubański    41

Bühler. Nowy mlewnik walcowy Diorit z nowoczesnym sterownikiem    42

GEA. Nowy młyn firmy Molino Naldoni Flour Mills wybudowany przez GEA-Golfetto Sangati  45

Ocalić od zapomnienia. Młyny we Włoszech. Tort z oliwą – Anna Wytrykus    48

Marketing. Nowoczesne targi (cz.III) – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak  50

Zarządzanie pracownikami. Przywództwo (cz.11) – Jarosław Ropiejko   52