Numer 06/2018

 

 

 

 

 

 

 

 

RODO w małej firmie (cz.2). Dokumentacja – Jacek Paprocki   4

Czyżby stabilizacja na rynku pszenicy? – Mirosław Marciniak   6

Konferencja. Prawdy i mity na temat glutenu  8

Standard GMP+ w produkcji paszy i żywności – refleksje po konferencji – Jadwiga Rothlaehl   12

Gazeta Młynarska – Jadwiga Rothkaehl     14

O czym każdy przechowalnik ziarna zbóż wiedzieć powinien (cz.2). Masa ziarnowa – skład i właściwości – Jadwiga Rothkaehl   18

Jakość ziarna pszenicy za zbiorów 2018 roku w wybranych krajach członkowskich UE – Jadwiga Rothkaehl    22

Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2018 roku w Polsce – Anna Szafrańska  26

Wpływ nawożenia azotem na właściwości amylograficzne mąki z sorgo – Magdalena Sobolewska, Anna Jaroszewska, Marek Bury   32

Charakterystyka profilu kwasów tłuszczowych płatków zbożowych różnego pochodzenia – Tomasz Piechowiak, Maciej Balawejder   34

Wyniki badań składu chemicznego i wartości pokarmowej otrąb pszennych i żytnich na cele paszowe – Waldemar Korol, Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj     38

Pavan. Nowa maszyna formująca MRD 540 firmy Pavan do nadziewanego makaronu świeżego   42

Bühler. Przesiewa kontrolny MKZI   44

Jubileusz Zakładów Przetwórstwa Zbożowo-Młynarskiego Sp. z o.o. w Kruszwicy    46

Młyn z tradycją. Rozmowa z Wojciechem Tomalikiem, kierownikiem Młyna Jaczkowice    48

Ocalić od zapomnienia. Ze środka Polski lepiej widać problemy małych młynów – Tomasz Kodłubański    49

Ocalić od zapomnienia. Porcelanowy zawijas – Anna Wytrykus    52

Charakterystyka przemysłu paszowego w Niemczech – Andrzej Tyburcy  54

Marketing. Buzz marketing – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak  56

Zarządzanie pracownikami. Przywództwo (cz.6) – Jarosław Ropiejko   58