Numer 06/2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Światowy bilans pszenicy wciąż komfortowy. Skąd zatem wzrost cen? – Mirosław Marciniak   4

Aktualna sytuacja na kanadyjskim rynku zbóż – Emilia Siudzińska     6

Analiza porównawcza zużycia prądu w młynach za pomocą programowania liniowego DEA-CCR – Wojciech Moszczyński    10

Polscy producenci żywności powinni odważnie mówić o marżach – raport Santander Bank Polska   12

Potencjał wykorzystania ziarna jęczmienia – Danuta Leszczyńska   14

Mąka sorgo – jej właściwości i skład – Magdalena Sobolewska, Marek Bury    18

Wartość odżywcza i zastosowanie mak z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim – Aleksandra Purkiewicz, Piotr Jakuć, Joanna Ciborska   20

Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego – Marianna Raczyk, Aleksandra Wolińska    24

Co trzeba wiedzieć budując lub modernizując paszarnię    28

Pavan. GEA prezentuje nowe kompaktowe maszyny do mycia matryc, usuwające resztki makaronu i przekąsek     29

Bühler. Strategia sukcesu dla płaskich chlebów – Andreas Zuber    30

Ocalić od zapomnienia. Z historii młyna parowego w Zegrzynku – Marek Skowron     34

Ocalić od zapomnienia. Młyńskim szlakiem – pozostałości po wodnym młynie w Rochnach – Ewa Moszczyńska   38

Ocalić od zapomnienia. Noc z duchami – Anna Wytrykus    40

Marketing. Marketing 3.0 – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak     42

Motywowanie pracowników. Matryca umiejętności  – Jarosław Ropiejko     44