Numer 06/2016

  • Import zbóż i przetworów zbożowych do UE – Paweł Smoliński    4
  • Bilans popytu i podaży na światowym rynku zbóż w sezonie 2016/17 – Michał Koleśnikow   8
  • Jakość ziarna pszenicy ze zbiorów 2016 r. w wybranych krajach członkowskich UE – Jadwiga Rothkaehl   10
  • Komosa ryżowa nadzieją dla regionów o trudnym klimacie. Cz. II. Wartość odżywcza i zastosowanie – Beata Marchand  12
  • CSM. Orkisz z banku genów   15
  • Gazeta Młynarska – Jadwiga Rothkaehl    16
  • Sylwetka prof. Wiktora Obuchowskiego   22
  • Wpływ systemów uprawy pszenicy ozimej na jakość pieczywa – Magdalena Sobolewska, Anna Jaroszewska   24
  • Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2016 r. – Anna Szafrańska   27
  • Prozdrowotne działanie produktów spożywczych z całych ziaren – Bohdan Achremowicz, Joanna Kaszuba, Adam P. Kuczyński    32
  • Ocena jakości i bezpieczeństwa otrąb zbożowych na cele paszowe – Waldemar Korol, Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj, Jan Markowski   36
  • Praktyki dobrego przechowywania ziarna – Lesław Janowicz   42
  • Zmiany w technologii produkcji tortilli i chipsów tortilla wykonanych z mąki kukurydzianej nixtamal – Beata Marchand   44
  • Bühler. Entoleter-sterylizator Matador MJZH dezaktywuje jaja szkodników z najwyższą skutecznością – Thomas Ziolko   48
  • Pavan. Newcopan – lokalne tradycje odtworzone w żywności  50
  • Branża zbożowa obecna na największych w Polsce targach ekologicznych – Tomasz Kodłubański  52
  • Molenprijs 2016. Zawody dla młynów – Anna Wytrykus  54
  • Zarządzanie pracownikami. Możesz motywować pozafinansowo (cz. 1) – Jarosław Ropiejko   56
  • Niektóre aspekty związane z projektowaniem systemu porcjowania i mieszania pasz – Krzysztof Zawadzki  58

Kup artykuły