Ustawa dot. połączenia inspekcji kontrolujących jakość żywności podpisana

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie kontrolowała jakość żywności na całym etapie jej obrotu, w produkcji i handlu – zakłada ustawa o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, którą podpisał prezydent.

Nowe przepisy mają ujednolicić, usprawnić i zwiększyć efektywność kontroli jakości żywności oraz spowodować skuteczniejsze eliminowanie nieuczciwych praktyk w handlu. Obecnie kontrole jakości produktów w sklepach prowadzi też Inspekcja Handlowa, która podlega prezesowi Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Natomiast IJHARS jest nadzorowana przez resort rolnictwa.

Ustawa przewiduje wzmocnienie roli nadzorczej Głównego Inspektora Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wobec wojewódzkich inspektorów IJHARS. Będzie on mógł nadzorować działalność wojewódzkich inspektorów inspekcji oraz wydawać im wytyczne. Będzie mógł też wystąpić do wojewody o odwołanie wojewódzkiego inspektora IJHARS, jeśli stwierdzi, że jego działanie zagraża prawidłowemu wykonywaniu zadań przez wojewódzki inspektorat.

Znowelizowane przepisy – co do zasady – mają wejść w życie 1 lipca 2020 roku. (PAP)

O autorze: Redakcja