Wzrosła produkcja mąki, spadła pieczywa

Marzec 2020 roku był kolejnym miesiącem wzrostu produkcji mąki pszennej w ujęciu rdr. Produkcja wzrosła o 19,8% i wyniosła wyniosła 177 tys. t wobec 148 tys. t w analogicznym miesiącu 2019 r. Produkcja mąki pszennej w ujęciu rdr. wzrosła również w styczniu (162 tys. t wobec 157 tys. t) i lutym 2020 (150 tys. t wobec 147 tys. t). Jednak to marcowy wzrost był najbardziej dynamiczny (177 tys. t wobec 148 tys. t). Od momentu pojawienia się informacji o koronawirusie w Polsce, w młynach nastąpiło zwiększenie zainteresowania zakupem mąki.W marcu tego roku większą produkcję odnotowała także mąka żytnia – 17,3 tys. t wobec 16 tys. t w marcu 2019 r.

Początki pandemii koronawirusa nie wpłynęły na wzrost produkcji pieczywa świeżego. Najnowsze dane z GUS pokazują, że w marcu tego roku produkcja była niższa niż w marcu 2019. Ogółem produkcja pieczywa świeżego w marcu 2020 roku wyniosła 79,8 tys. t wobec 87,3 tys. t rok wcześniej. Pieczywa żytniego wyprodukowano w marcu 2020 5,4 tys. t,  z mąki mieszanej pszennej i żytniej – 39,6 tys. t.

O autorze: Redakcja