Wzrost cen przetworów zbożowych

Wzrost cen zbóż obserwowany od lipca 2018 r. do lutego br., ma swoje przełożenie zarówno na ceny zbytu artykułów zbożowych, jak i ceny detaliczne – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas.

Na skutek niższych zbiorów ziarna w Polsce i w ujęciu globalnym, w II połowie 2018 r. ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej były przeciętnie o ponad 18% wyższe wobec analogicznego okresu rok wcześniej, zaś żyta o prawie 17%. W styczniu br. zboże nadal drożało, niemniej już w lutym odnotowano korektę cen, a następnie, w marcu, ich stabilizację. Ogółem, w I kwartale br. pszenicę skupowano średnio po 844 zł/t, czyli o 24% drożej niż w I kwartale 2018 r., zaś żyto po 722 zł/t, drożej o 25% w relacji rocznej. (choć pod koniec marca ceny pszenicy notowane przez MRiRW wynosiły już przeciętnie 820 zł/t).

Podkreśla, że rosnące koszty surowca, ale też koszty pracy, przełożyły się na ceny mąki w zbycie, choć skala podwyżek była mniejsza niż w przypadku samego ziarna. W II połowie 2018 r. ceny zbytu mąki pszennej piekarniczej, sprzedawanej luzem, były (w zależności od jej rodzaju) od 7% do 15% wyższe niż rok wcześniej, zaś mąki pszennej kierowanej do sprzedaży w detalu wyższe od 6% (wrocławska) do 9% (torowa). W I kwartale br. w przypadku mąki pszennej piekarniczej sprzedawanej luzem różnice cen wobec analogicznego okresu rok wcześniej sięgały już 16-22%, zaś detalicznej – 15%. Nadal jednak były mniejsze niż w przypadku zbóż.

W tej sytuacji zaskakujące są niewielkie zmiany cen detalicznych. Dane GUS wskazują, że w II połowie 2018 r. mąka pszenna w sklepach była przeciętnie o jedynie 2% droższa niż w II połowie 2017 r. Większe podwyżki odnotowano dopiero w tym roku, niemniej i tak w styczniu i lutym ceny mąki były o zaledwie 5% wyższe niż w tym samym okresie 2018 r.

W większym stopniu zdrożało pieczywo. W II połowie 2018 r. ceny chleba pszenno-żytniego były przeciętnie w kraju o ponad 7% wyższe, zaś bułek pszennych o 8% wyższe niż rok wcześniej, zaś w styczniu-lutym br. wzrosty sięgały odpowiednio 12% i 13% w relacji rocznej. Warto dodać, że w przypadku pieczywa, duży wpływ na ceny mają też rosnące koszty wynagrodzeń. Ich udział w kosztach działalności operacyjnej branży piekarniczej wynosi około 22%. Dla porównania, dla przemysłu spożywczego jest to zaledwie 9%.

– Biorąc pod uwagę stopniową korektę cen skupu zbóż oraz prognozy zakładające wzrost zbiorów ziarna w nadchodzącym sezonie 2019/20, można spodziewać się, że presja ze strony surowca na zwyżki cen zbytu i cen detalicznych artykułów zbożowych będzie malała. Wyzwaniem w tym roku pozostaną jednak rosnące koszty wynagrodzeń – mówi Marta Skrzypczyk.

O autorze: Redakcja