Numer 03/2021

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierwszy bilans zbóż na nowy sezon – Mirosław Marciniak   3

Optymalizacja liczby kanałów obsługi na przykładzie doboru ilości mlewników w procesie produkcji mąki – Wojciech Moszczyński   5

Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 5) – Jadwiga Rothkaehl   7

Pszenica durum – surowiec do produkcji makaronu, ale nie tylko – Jadwiga Rothkaehl    11

„Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co kryje się w naszym jedzeniu” – Kazimierz Bogaczyński    18

Wpływ systemów uprawy na skład mineralny ziarna żyta ozimego odmiany Dańkowskie Diament – Magdalena Sobolewska, Magdalena Skwara-Buliszak, Anna Jaroszewska     20

Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa – Marcin Różewicz     23

Matcha jako dodatek do produktów zbożowych – Natalia Mikołajczak   28

Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych – Katarzyna Sujka, Anna Rajkowska   33

FP Spomax przed wielkim Jubileuszem   36

Bühler. Szybka i precyzyjna analiza parametrów kukurydzy i jej produktów końcowych   38

Zgłębnik – sonda ręczna ze wspomaganiem elektrycznym do pobierania próbek zbóż   41

Język młynem pisany – Ewa Moszczyńska    42

Ocalić od zapomnienia. Uroda to nie wszystko – Anna Wytrykus    44

Marketing. Handel i marketing po pandemii – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak    46

Motywowanie pracowników. Temperament i osobowość a motywowanie pracowników  – Jarosław Ropiejko     48