Numer 05/2021

 

 

 

 

 

 

 

 

75 lat Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego – Bronisław Wesołowski  3

Spadek światowych zbiorów pszenicy – Mirosław Marciniak   4

Metodologia tworzenia modeli klasyfikacji – Wojciech Moszczyński   6

Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 7) – Jadwiga Rothkaehl   8

Zmiany w prawie żywnościowym UE ważne dla przetwórców ziarna zbóż – Jadwiga Rothkaehl    14

Kierunki rozwoju współczesnego młynarstwa – Krzysztof Zawadzki    17

Czy makaron zmieniający kształt zrewolucjonizuje technologie pakowania żywności?      19

Nietypowe rodzaje mąki – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym – Aleksandra Boniecka   20

Wytłoki z czarnej porzeczki jako potencjalny dodatek do pieczywa – Agata Mendryk     24

Analiza preferencji konsumentów na rynku kasz – Katarzyna Sujka, Joanna Kowalik   30

Plon i krajowa produkcja białka zbóż w aspekcie jego paszowego wykorzystania – Marcin Różewicz     34

Bühler. Możliwości wykorzystania roślin strączkowych    38

Ocalić od zapomnienia. Czar dawnych o młynarstwie wspomnień – Andrzej Gładkowski    40

Ocalić od zapomnienia. Waniliowy budyń – Anna Wytrykus    42

Marketing. Nowe czasy i nowe mapy drogowe produktów – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak    44

Motywowanie pracowników. Programowanie neurolingwistyczne a motywowanie pracowników (cz.2)  – Jarosław Ropiejko     46