Prognozy zbiorów pszenicy w Polsce w 2019 r.

Wczesne prognozy analityków z francuskiej firmy Tallage wskazują na duże prawdopodobieństwo wzrostu zbiorów pszenicy w Polsce. Przy stabilizacji zużycia ziarna na poziomie z bieżącego sezonu, będzie to oznaczało zwiększenie możliwości eksportowych. W raporcie Stratégie grains, wydanym 16.05.2019, Tallage kreśli prognozy bilansu popytu i podaży zbóż w UE. W kończącym się już sezonie 2018/19 produkcja pszenicy […]

Feerum jest zainteresowane rozwojem w Senegalu, Zambii i Rwandzie

Feerum, które realizuje obecnie kontrakt na dostawę kompleksu silosów w Tanzanii, jest potencjalnie zainteresowane dalszym rozwojem w tym afrykańskim kraju oraz w Senegalu, Zambii i Rwandzie. „Rynek afrykański jest dla nas interesujący w średnim terminie. Analizujemy obecnie nasze możliwości działań w kilku krajach. Nie ma przeciwskazań do dalszego rozwoju na tym rynku. Tym bardziej, że […]

Nowe przepisy o kasach fiskalnych

Do końca maja osoby obsługujące kasy rejestrujące muszą podpisać stosowne oświadczenie. Do końca lipca oznaczenia literowe na klawiaturze muszą być przyporządkowane do stawek VAT już według nowych wymogów. Obowiązki te nakłada rozporządzenie z 29 kwietnia 2019 r. w sprawie kas rejestrujących (Dz.U. poz. 816). Wynika z niego, że wszyscy kasjerzy i kasjerki muszą oświadczyć, że […]

Gorsze wyniki finansowe firm w przetwórstwie zbóż

2018 rok przyniósł silny wzrost cen skupu ziarna, co znalazło swoje przełożenie w wynikach finansowych firm z branży przetwórstwa zbóż – ocenia Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas. Na skutek niższych zbiorów w Polsce i w ujęciu globalnym, w II połowie 2018 r. ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej były przeciętnie o ponad 18% […]

Program konferencji w Krynicy

Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego zaprasza do udziału w 40. Konferencji przetwórstwa zbóż i piekarstwa w Krynicy Morskiej organizowanej w dniach 22 – 25 maja 2019 roku Program   Środa  –  22 maja od godziny 17 -rejestracja uczestników, zakwaterowanie w  Ośrodku 1900 – 2100 kolacja Czwartek  –  […]

Wzrost cen przetworów zbożowych

Wzrost cen zbóż obserwowany od lipca 2018 r. do lutego br., ma swoje przełożenie zarówno na ceny zbytu artykułów zbożowych, jak i ceny detaliczne – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor biura analiz sektora rolno-spożywczego, BNP Paribas. Na skutek niższych zbiorów ziarna w Polsce i w ujęciu globalnym, w II połowie 2018 r. ceny skupu pszenicy konsumpcyjnej […]

Dramiński – największa kolekcja kieratów konnych

W dwóch miejscowościach Warmii i Mazur położonych nieopodal Olsztyna można zobaczyć zbiór kilkuset zabytkowych maszyn rolniczych, a wśród nich największą w Polsce kolekcję kieratów konnych. Wynik został właśnie zarejestrowany w Księdze Rekordów Guinnessa. Kolekcja Zabytkowych Maszyn Rolniczych powstawała przez 30 lat i należy do Alicji i Janusza Dramińskich. Znajduje się w Sząbruku i Naterkach. „Zbiór […]

KOWR: Zbiory zbóż w 2019 r. nie powinny być mniejsze niż przed rokiem

Zbiory zbóż w 2019 r. nie powinny być mniejsze niż w poprzednim roku, ocenił dla ISBnews Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR). Ceny zbóż w Polsce zależne będą przede wszystkim od sytuacji na rynkach zagranicznych – podaje portal money.pl. „Aktualnie nie ma przesłanek, które mogłyby wskazywać na mniejsze zbiory zarówno w Polsce, jak i u głównych […]

Mąka 500+ z PZM Damłyn

Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskie Damłyn z Damasławka wypuściło na rynek mąkę pod marką. 500+. Produkt można kupić w wielu osiedlowych sklepach. Firma postanowiła wykorzystać skojarzenie fachowej nazwy z rządowym programem 500+. – To był spontaniczny pomysł – tak tłumaczy go w rozmowie z „Gazetą Pomorską” Artur Zonenberg, kierownik działu handlowego w PZM Damłyn. – Nasi klienci i […]

Konferencja piekarska na Eurogastro

Pieczywo pod lupą na Targach EuroGastro i WorldHotel Pieczywo odgrywa podstawową rolę w żywieniu ludzi na całym świecie, dlatego też dietetycy poświęcają mu coraz więcej uwagi. Jest to zgodne z współczesnymi zaleceniami żywieniowymi, które przetwory zbożowe przyjmują za podstawę zbilansowanej diety. W piramidach żywieniowych umieszczane są u podstawy trójkąta jako baza dziennej racji pokarmowej zdrowego […]