Numer 03/20

 

 

 

 

 

 

 

 

Wchodzimy w nowy sezon – Mirosław Marciniak   4

Czym jest sztuczna inteligencja? – Wojciech Moszczyński    6

Międzynarodowa Rada Zbożowa wzywa do unikania niepotrzebnej paniki na rynku ziarna zbóż. Rozmowa Arnauda Petit, dyrektora wykonawczego Międzynarodowej Rady Zbożowej (IGC) z „Millers Magazine”   8

Przemysł zbożowo-młynarski w dobie pandemii  COVID-19 – Krzysztof Gwiazda, Jadwiga Rothkaehl   10

Ocieplenie klimatu sprzyja inwazji szkodników magazynowych – Andrzej Tyburcy   13

Wpływ zmian klimatycznych na branżę młynarską – Jadwiga Rothkaehl         14

Zmiany zawartości składników błonnika i metabolitów polarnych

w jasnej mące pszennej uzyskanej z ziarna odmian pszenicy uprawianych na przestrzeni ostatnich 200 lat w Wielkiej Brytanii – Jadwiga Rothkaehl   18

Spożywcze i paszowe wykorzystanie nasion amarantusa – Marcin Różewicz    21

Ocena jakości handlowych mąk żytnich typ 720 z produkcji ekologicznej –  Grażyna Cacak-Pietrzak, Natalia Kępińska, Sylwia Stępniewska  26

Wpływ metody wytwarzania ciasta na kształtowanie jakości pieczywa żytniego – Sylwia Stępniewska 32

Jakość produktów ubocznych młynarstwa na cele paszowe w świetle nowych wymagań w zakresie stwierdzeń zgodności – Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj, Waldemar Korol   37

GEA. Nowa linia firmy GEA Pavan dla polskiego producenta płatków śniadaniowych    41

Bühler. Rozwiązanie startowe do produkcji mąki atta  42

Ocalić od zapomnienia. Para buch, tłoki w ruch – Anna Wytrykus    43

Marketing. Gospodarka i społeczeństwo w czasach zagrożenia – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak  45

Motywowanie pracowników. Proces zmian – co warto wykorzystać w praktyce   – Jarosław Ropiejko   47