Numer 04/2020

 

 

 

 

 

 

 

Perspektywy na nowy sezon – Mirosław Marciniak   4

Jak działają rekurencyjne sieci neuronowe – Wojciech Moszczyński    6

Lipcowe posiedzenie Rady Sekretarzy Generalnych EFMA w trybie zdalnym – Jadwiga Rothkaehl   9

Gazeta Młynarska – Jadwiga Rothkaehl    12

Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 1) – Jadwiga Rothkaehl   16

Związki fenolowe występujące w ziarnie zbóż – Monika Ogórkiewicz   19

Ekstruzja jako metoda poprawy właściwości funkcjonalnych i odżywczych wybranych surowców roślinnych – Grzegorz Dąbrowski    24

Wpływ sposobu produkcji kaszy gryczanej i czasu jej przechowywania na zawartość związków fenolowych – Joanna Klepacka    30

Wpływ dodatku enzymu transglutaminazy na jakość pieczywa pszennego – Marianna Raczyk, Katarzyna Just    36

Bühler. Pomiar jakości online dla młynów kukurydzianych – Thomas Ziolko   42

Ocalić od zapomnienia. Żywa pamiątka historii – młyn w Nietrzebie – Ewa Moszczyńska   45

Ocalić od zapomnienia. Szum wierzb i ptaków śpiew – Anna Wytrykus    46

Marketing. Gospodarka i społeczeństwo po epidemii – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak  48

Motywowanie pracowników. Narzędzia do prowadzenia rozmowy o zmianie  – Jarosław Ropiejko   50