Numer 05/2020

 

 

 

 

 

 

 

 

Rynek pszenicy po zbiorach – Mirosław Marciniak   4

Zastosowanie algorytmu programowania liniowego w procesie wyboru wielkości produkcji – Wojciech Moszczyński    6

Posiedzenia zarządu EFMA 8

Nadzwyczajne Walne Zebranie Członków Stowarzyszenia Młynarzy RP – Jadwiga Rothkaehl    9

Chcemy by głos branży był słyszalny. Rozmowa z Krzysztofem Gwiazdą, prezesem Polskiego Związku Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego     10

Forum mikotoksyn – Jadwiga Rothkaehl    14

Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 2) – Jadwiga Rothkaehl   18

Analiza spożycia produktów zbożowych w latach 2009-2019 – Anna Czubaszek, Barbara Gazda   22

Wartość technologiczna ziarna pszenicy ze zbiorów 2020 roku – Anna Szafrańska     26

Wartość technologiczna ziarna żyta ze zbiorów 2020 roku – Anna Szafrańska  32

Wpływ dodatku nasion komosy ryżowej białej, czerwonej i czarnej na cechy jakościowe pieczywa pszennego – Piotr Jakuć, Martyna Jabłecka, Aleksandra Purkiewicz, Małgorzata Tańska    33

Krajowa podaż ziarna zbóż jako baza surowcowa do produkcji pasz dla drobiu – Marcin Różewicz     38

Corntech – jesteśmy z Wami 30 lat. Rozmowa z Januszem Laudańskim, właścicielem firmy    45

Pavan. Technologia, dzięki której wysokiej jakości makaron dostępny jest na całym świecie              48

Bühler. Vitaris – modułowy system do najlepszego czyszczenia zboża – Sabrina Würsch          50

Ocalić od zapomnienia. O 700-letniej historii młyna w Młynarach – Ewa Moszczyńska   52

Ocalić od zapomnienia. Rzymskie sandały – Anna Wytrykus    54

Marketing. Epidemii ciąg dalszy. Gospodarka i społeczeństwo w recesji? – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak     56

Motywowanie pracowników. Opór przed zmianą  – Jarosław Ropiejko     58