W dniach 17-18 października 2024 roku odbędzie się kolejna konferencja organizowana przez Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – PIB w Warszawie. To tradycyjne spotkanie „ludzi z branży”, organizowane od ponad 30 lat, daje możliwość zapoznania się z wykładami tematycznymi oraz dyskusji ze specjalistami z jednostek naukowych, a także z kolegami z innych zakładów z własnej branży albo z jednostek, z którymi współpracują, kupując surowiec lub sprzedając swój produkt finalny. Podczas konferencji zaprezentowana zostanie oferta firm krajowych i zagranicznych.
Wśród tematów prezentowanych na konferencji będą m.in.: jakość ziarna zbóż z krajowych zbiorów 2024 r.; czynniki wpływające na tworzenie akryloamidu w pieczywie; znaczenie śladu węglowego w branży zbożowo-młynarskiej i piekarskiej; wykorzystanie zbóż, pseudozbóż i nasion roślin strączkowych do produkcji innowacyjnych probiotycznych produktów wegańskich; możliwości wykorzystania krajowych surowców do produkcji makaronu; wymagania jakościowe dla surowców stosowanych do produkcji makaronu w Polsce. Nie zabraknie też informacji o aktualnej sytuacji na rynku zbożowym oraz o nowych regulacjach prawnych istotnych w działalności firm funkcjonujących na szeroko rozumianym rynku zbożowym, m.in. oceny zagrożeń ze strony substancji niepożądanych i szkodliwych w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych.
Szczegółowe informacje dotyczące tematyki konferencji oraz warunków uczestnictwa można znaleźć na stronie internetowej https://www.ibprs.pl/konferencja-zbozowa/.
Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz patronatem medialnym przez Przegląd Zbożowo-Młynarski i Przegląd Piekarski i Cukierniczy.