Zakład Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego –PIB w Warszawie zaprasza do udziału w 41. Konferencji przetwórstwa zbóż i piekarstwa organizowanej w dniach 5-6 października 2023 r.
Konferencja odbędzie się w Masuria Hotel & SPA Worliny 33, 14-105 Łukta w otoczeniu pięknych mazurskich jezior
W programie Konferencji przewiduje się wykłady zaproszonych gości z krajowych jednostek naukowo-badawczych oraz pracowników Zakładu Przetwórstwa Zbóż i Piekarstwa IBPRS-PIB, prezentacje firm krajowych i zagranicznych oferujących rozwiązania umożliwiające poprawę jakości i atrakcyjności produkcji, zmniejszające jej koszty a także ułatwiające sprostanie konkurencji w warunkach gospodarczych Unii Europejskiej.
W planie wykładów 41. Konferencji są m.in. następujące zagadnienia:
- Rynek pszenicy – aktualna sytuacja i tendencje światowe w sezonie 2023/24
 - Zmiany w regulacjach prawnych dotyczących substancji skażających w ziarnie zbóż i przetworach zbożowych
 - Wartość technologiczna ziarna pszenicy i żyta z krajowych zbiorów 2023 r. (dane wstępne)
 - Wartość zdrowotna ziarna zbóż z krajowych zbiorów 2023 r. (dane wstępne)
 - Znaczenie śladu węglowego w branży zbożowo-młynarskiej i piekarskiej
 - Aktualne wymagania w zakresie pasz
 - Wykorzystanie badań biegłości w kontroli jakości surowców i produktów
 - Badanie interakcji stopnia uszkodzenia skrobi w mące pszennej i efektywności działania α-amylazy na cechy reologiczne ciasta i jakość uzyskanego pieczywa
 - Nietypowe rodzaje mąk – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym
 - Mąka ze świerszczy i co dalej?
 - Produkty piekarnicze o właściwościach hipoalergicznych dla osób z nietolerancją białek pszenicy
 - Metody oceny wartości wypiekowej mąki żytniej
 - Wykorzystanie mieszańców pszenicy zwyczajnej i orkiszu do produkcji pieczywa
 
Do udziału w konferencji zaproszono wykładowców reprezentujących następujące jednostki naukowo-badawcze: Grażyna Podolska (IUNG-PIB, Puławy), Waldemar Korol (IZPIB KLP, Lublin), Marian Wiwart (UWM, Olsztyn). Informacje na temat aktualnej sytuacji na rynku pszenicy przedstawi Pan Mirosław Marciniak (InfoGrain).
Konferencja adresowana jest do osób realizujących politykę handlowo-jakościową, opracowujących i kontrolujących system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności oraz wdrażających najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne w Przedsiębiorstwach przemysłu zbożowo-młynarskiego i piekarskiego.
Zachęcamy do udziału pracowników m.in.:
- laboratoriów przy zakładach zbożowo-młynarskich i piekarskich,
 - osób odpowiedzialnych za opracowanie specyfikacji surowców,
 - zatrudnionych w działach B+R ww. jednostek,
 - zatrudnionych w działach produkcji i technologii,
 - realizujących politykę handlowo-jakościową,
 - opracowujących i kontrolujących system zapewnienia jakości technologicznej i zdrowotnej żywności
 - wdrażających najnowsze rozwiązania techniczne i technologiczne
 - firm zajmujących się hodowlą nowych odmian zbóż
 
Konferencja stwarza możliwość przedyskutowania problemów występujących w Przedsiębiorstwie ze specjalistami krajowych jednostek naukowo-badawczych, z przedstawicielami firm krajowych i zagranicznych uczestniczących w Konferencji oraz z kolegami z innych firm tej samej branży lub branż współpracujących.
Konferencja została objęta patronatem medialnym przez Przegląd Zbożowo-Młynarski.
Szczegóły uczestnictwa w konferencji zostaną przekazane wkrótce.
				
															
															