Relacje popytu i podaży na polskim rynku zbóż w sezonie 2023/2024 – Wiesław Łopaciuk, Piotr Szajner 4
Od ziarna do przetworów zbożowych – dawniej i dziś – Jadwiga Rothkaehl 10
Co młynarz wiedzieć powinien – Jadwiga Rothkaehl 15
Proszę się nie bać, to tylko nasz Terminator na portierni. Jakie zmiany w przemyśle młynarskim przyniesie sztuczna inteligencja? – Wojciech Moszczyński 16
Szkolenie w zakresie metodyki oznaczania wybranych wyróżników jakościowych ziarna i mąki oraz interpretacji uzyskiwanych wyników badań – Anna Szafrańska 22
Charakterystyka β-glukanu zbóż – Magdalena Wiśniewska, Anna Fraś, Marlena Gzowska, Anna Kondej 24
Problematyka mykotoksyn modyfikowanych w ziarnie zbóż – Marcin Różewicz 28
Wartość technologiczna ziarna kukurydzy ze zbiorów 2023 roku – Agnieszka Salamon 32
Wybrane aspekty produkcji mieszanek zbożowych (międzygatunkowych i międzyodmianowych) warunkujących wysoki plon i dobrą jakość w uprawie ekologicznej – Danuta Leszczyńska, Piotr Kostiw 38
Wpływ zamrażalniczego przechowywania na wybrane cechy jakościowe owsianego pieczywa z transglutaminazą – Joanna Markowska 42
Bühler. O krok bliżej do w pełni autonomicznego młyna. Cyfryzacja danych o jakości produktu – Javier Lozano Díaz 52
Co wpływa na jakość pasz – Krzysztof Zawadzki 55
Targi VICTAM LatAm 2023 odniosły spektakularny sukces 57
Ocalić od zapomnienia. Młyny w Geldrii. Raz lepiej, raz gorzej – Anna Wytrykus 59