Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 4/2024

Spis treści:

Perspektywy przemysłu młynarskiego w Unii Europejskiej – Jadwiga Rothkaehl   4

Kongres Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy EFMA – Jadwiga Rothkaehl  7

Ważne dla młynarzy – Jadwiga Rothkaehl   9

Możemy dużo zarobić, przypisując klientów do klastrów na platformach e-commerce – Wojciech Moszczyński 12

Pradawne zboża – skarby na nowo odkryte – Bohdan Juchniewicz, Czesław Meus     18

Polish Grain Day. Polska trzecim producentem zbóż w UE  20

Rosnące ryzyko występowania białka sojowego w produktach przemiału zbóż – Andrzej Tyburcy   22

Azot i jego wpływ na ilość i jakość plonu pszenicy – Marcin Różewicz  24

Jakość ziarna pszenicy w zakładach przetwórstwa zbożowego – Anna Szafrańska  28

Właściwości zdrowotne pełnoziarnistych produktów zbożowych – Aleksandra Wedziuk-Reszka, Beata Bondyra-Wiśniewska    33

Wpływ mielonych nasion chia na właściwości reologiczne mieszanek z mąki pszennej – Agata Wojciechowicz-Budzisz, Krystyna Siekańska, Beata Włodarska     39

Zastosowanie kwiatów jadalnych o różnym zabarwieniu do produkcji innowacyjnych wyrobów ciastkarskich – Beata Chmielewska, Małgorzata Tańska    44

Rybiński.       49

Bühler. Modernizacja hiszpańskiego młyna pszennego Panificadora Conquence   50

Aktualne wymagania i wyniki monitorowania jakości pasz zbożowych – Waldemar Korol, Jolanta Rubaj, Sławomir Walczyński, Grażyna Bielecka     54

Precyzyjna kontrola jakości surowców dostarczanych do wytwórni pasz    60

Mikroplastik zagrożeniem dla zbóż?      61

Ocalić od zapomnienia. Młyny na Istrii. Diabeł ogonem zakrył (korespondencja z Chorwacji) – Anna Wytrykus   62