Przejdź do treści
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Grant w wysokości 20 000 euro na wsparcie piekarstwa

Fedima, europejska federacja reprezentująca sektor surowców dla piekarstwa, cukiernictwa i ciastkarstwa poinformowała o przedłużeniu do 15 sierpnia br. terminu składania wniosków o grant na lokalne inicjatywy zrównoważonego rozwoju.

Ogłoszony na początku tego roku grant oferuje 20 000 euro wsparcia dla małych firm, piekarni, rzemieślniczych zakładów piekarskich oraz instytutów badawczych na opracowanie zrównoważonych rozwiązań wspierających postęp środowiskowy, społeczny i gospodarczy w branży.

W związku z dużym zainteresowaniem w całej Europie, decyzja o przedłużeniu terminu ma na celu umożliwienie lokalnym podmiotom pełnego dopracowania swoich pomysłów i złożenia aplikacji. Odzwierciedla to zaangażowanie Fedima w dotarcie do jak najszerszego grona przedstawicieli sektora i zapewnienie wszystkim uprawnionym uczestnikom możliwości zgłoszenia swoich projektów i ich realizacji.

Do składania wniosków uprawnione są podmioty z UE, krajów EFTA, Wielkiej Brytanii i Turcji. Projekty powinny koncentrować się na wywieraniu pozytywnego wpływu w takich obszarach jak gospodarka o obiegu zamkniętym, redukcja odpadów, odpowiedzialne źródła zaopatrzenia, zrównoważone opakowania, efektywność energetyczna, żywienie i inne.

Nabór wniosków trwa do 15 sierpnia 2025 r. Szczegóły oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie: www.grant.fedima.org.