Światowy bilans pszenicy wciąż komfortowy. Skąd zatem wzrost cen? – Mirosław Marciniak 4
Aktualna sytuacja na kanadyjskim rynku zbóż – Emilia Siudzińska 6
Analiza porównawcza zużycia prądu w młynach za pomocą programowania liniowego DEA-CCR – Wojciech Moszczyński 10
Polscy producenci żywności powinni odważnie mówić o marżach – raport Santander Bank Polska 12
Potencjał wykorzystania ziarna jęczmienia – Danuta Leszczyńska 14
Mąka sorgo – jej właściwości i skład – Magdalena Sobolewska, Marek Bury 18
Wartość odżywcza i zastosowanie mak z warzyw w przemyśle zbożowym i piekarskim – Aleksandra Purkiewicz, Piotr Jakuć, Joanna Ciborska 20
Wpływ parametrów fermentacji ciasta na cechy fizyczne pieczywa pszennego – Marianna Raczyk, Aleksandra Wolińska 24
Co trzeba wiedzieć budując lub modernizując paszarnię 28
Pavan. GEA prezentuje nowe kompaktowe maszyny do mycia matryc, usuwające resztki makaronu i przekąsek 29
Bühler. Strategia sukcesu dla płaskich chlebów – Andreas Zuber 30
Ocalić od zapomnienia. Z historii młyna parowego w Zegrzynku – Marek Skowron 34
Ocalić od zapomnienia. Młyńskim szlakiem – pozostałości po wodnym młynie w Rochnach – Ewa Moszczyńska 38
Ocalić od zapomnienia. Noc z duchami – Anna Wytrykus 40
Marketing. Marketing 3.0 – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 42
Motywowanie pracowników. Matryca umiejętności – Jarosław Ropiejko 44