Trwają żniwa jęczmienia ozimego

W wielu regionach kraju trwają zbiory jęczmienia ozimego. W związku z opóźnioną wegetacją i nawracającymi deszczami, żniwa przebiegają wolniej niż w poprzednich latach – informuje Izba Zbożowo-Paszowa. Najbardziej zaawansowane są zbiory jęczmienia ozimego na południowym zachodzie kraju, gdzie już dobiegają one końca. Dotychczas zbierane ziarno charakteryzuje się słabą gęstością, (poniżej 60 kg/hl); plony kształtują się […]

Wyroby zbożowe w czołówce eksportu

W pięciu pierwszych miesiącach tego roku uzyskaliśmy bardzo dobre wyniki w handlu artykułami rolno-spożywczymi. Od stycznia do maja wartość eksportu tych towarów rolno-spożywczych z Polski wzrosła, w porównaniu z takim samym okresem roku ubiegłego, o blisko 4 proc. i osiągnęła 14,5 miliarda EUR. Nasze produkty rolno-spożywcze znalazły odbiorców w 190 krajach na wszystkich kontynentach, co […]

Edukacja w ramach Giełdowego Rynku Rolnego nabiera rozpędu

30 czerwca odbyło się szkolenie skierowane do pracowników laboratoriów kontroli jakości w punktach skupu zbóż i w młynach. Spotkanie zostało zorganizowane przez Towarową Giełdę Energii we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego – Państwowym Instytutem Badawczym. Patronat honorowy nad cyklem edukacyjnym objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uczestnicy szkolenia, w którym […]

UOKIK wszczął postępowanie przeciw Cefetra Polska

Prezes UOKiK Tomasz Chróstny wszczął postępowanie przeciwko spółce Cefetra Polska. Przedsiębiorca może nieuczciwie wykorzystywać swoją przewagę kontraktową. Zastrzeżenia budzą umowy, które nakazują rolnikom dostarczanie umówionej ilości zboża lub rzepaku, nawet gdy stało się to niemożliwe przez niezależne od nich okoliczności, np. suszę lub inną siłę wyższą. Cefetra Polska należy do międzynarodowej grupy kapitałowej BayWa i jest jednym […]

Młynarze proszą o uwolnienie rezerw zbóż

Aktualna sytuacja na polskim rynku zbóż jest bardzo poważna, a w niedalekiej przyszłości może stać się dramatyczna. W związku z wystąpieniem powszechnego braku podaży pszenicy oraz żyta konsumpcyjnego, Polski Związek Pracodawców Przemysłu Zbożowo-Młynarskiego apeluje do resortu rolnictwa o natychmiastowe uruchomienie sprzedaży tych zbóż z rządowych rezerw. Jeżeli tak się nie stanie, możemy spodziewać się kolejnych […]

FAO – wzrost produkcji zbóż

Według pierwszej prognozy FAO dotyczące światowej produkcji zbóż w 2021 r., obecne perspektywy wskazują na trzeci rok z rzędu umiarkowanego wzrostu. Prognoza FAO dotycząca światowej produkcji zbóż w 2021 r. została ustalona na prawie 2,821 mld ton (w tym ryż w ekwiwalencie zmielonym). Światowa produkcja zbóż, ma osiągnąć nowy rekord – 1,9% powyżej wyniku w […]

Zbadano wpływ glifosatu na mikroflorę jelitową

Od dłuższego czasu glifosat wzbudza ogromne kontrowersje, związane z jego wpływem na środowisko oraz zdrowie człowieka. Dlatego sprawę postanowili zbadać duńscy naukowcy. Glifosat i jego wpływ na zdrowie człowieka był tematem tegorocznego raportu opublikowany przez duńskie Ministerstwo Środowiska. Jak czytamy w raporcie „Wpływ glifosatu na mikroflorę jelitową” (ang. Effects of glyphosate on the intestinal microbiota), […]

FEERUM wypracował zysk na poziomie 1,6 mln zł

FEERUM S.A., producent kompleksowych elewatorów zbożowych w Polsce, z silną pozycją na rynkach eksportowych, opublikował wyniki za I kwartał 2021 roku. Spółka wypracowała przychody sięgające blisko 20 mln zł oraz EBITDA równą 3,4 mln zł. Zysk operacyjny ukształtował się na poziomie 1,6 mln zł, natomiast zysk netto 1,5 mln zł. Aktualny portfel zamówień wynosi około […]

Chleb z insektami?

W obliczu rosnącej liczby ludności na świecie naukowcy postanowili szukać przyjaznych dla środowiska sposobów na wzbogacanie żywności w białko. W ramach projektu „InsekBack” niemieccy naukowcy z Instytutu Maxa Rubnera oraz Instytutu Technologii w Karlsruhe wraz z partnerami zbadali podstawowe zagadnienia dotyczące przetwarzania i spożywania owadów. Badania pokazały, że jeśli insekty nie są widoczne i rozpoznawalne […]

Rozkodowano genom żyta

Po prawie czterech latach prac badawczych, 63 naukowców z 13 krajów, w tym czterech z Polski rozkodowało genom żyta – poinformował Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Naukowcy z 13 krajów, w tym czworo Polaków, rozkodowali genom żyta – podał Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, którego badacze uczestniczyli w pracach zespołu. Rozkodowany genom żyta to baza […]