Pierwszy bilans zbóż na nowy sezon – Mirosław Marciniak 3
Optymalizacja liczby kanałów obsługi na przykładzie doboru ilości mlewników w procesie produkcji mąki – Wojciech Moszczyński 5
Ocena jakości surowca i produktu w zakładzie młynarskim (cz. 5) – Jadwiga Rothkaehl 7
Pszenica durum – surowiec do produkcji makaronu, ale nie tylko – Jadwiga Rothkaehl 11
„Przeciw naturze. Prawdy i mity o GMO, żywności ekologicznej, glutenie i o tym, co kryje się w naszym jedzeniu” – Kazimierz Bogaczyński 18
Wpływ systemów uprawy na skład mineralny ziarna żyta ozimego odmiany Dańkowskie Diament – Magdalena Sobolewska, Magdalena Skwara-Buliszak, Anna Jaroszewska 20
Produkcja i kierunki zagospodarowania krajowego ziarna owsa – Marcin Różewicz 23
Matcha jako dodatek do produktów zbożowych – Natalia Mikołajczak 28
Porównanie zawartości wybranych składników w płatkach zbożowych – Katarzyna Sujka, Anna Rajkowska 33
FP Spomax przed wielkim Jubileuszem 36
Bühler. Szybka i precyzyjna analiza parametrów kukurydzy i jej produktów końcowych 38
Zgłębnik – sonda ręczna ze wspomaganiem elektrycznym do pobierania próbek zbóż 41
Język młynem pisany – Ewa Moszczyńska 42
Ocalić od zapomnienia. Uroda to nie wszystko – Anna Wytrykus 44
Marketing. Handel i marketing po pandemii – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 46
Motywowanie pracowników. Temperament i osobowość a motywowanie pracowników – Jarosław Ropiejko 48