Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 05/2022

Spis treści:

Stabilizacja cen na rynkach zbożowych. Czy to cisza przed burzą? – Mirosław Marciniak     3

Pszenica w XXI wieku – Jadwiga Rothkaehl    5

Czy zabraknie nam fosforu? – Łukasz Byczyński   10

Planowania eksperymentu. Szacowanie wielkości próbki dla uzyskania optymalnej mocy testu statystycznego – Wojciech Moszczyński   12

Nowe ambitne cele w działaniach Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego. Rozmowa z Markiem Marcem, prezesem Zarządu Głównego SITSpoż. – Maria J. Przegalińska  16

III konferencja naukowa „Nauka o Zbożach – osiągnięcia i perspektywy”   18

Ziarno zbóż z ekologicznej uprawy i produkty jego przetwórstwa – Marcin Różewicz    19

Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania – Greta Adamczyk, Inna Bobel, Krzysztof Buksa   22

Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji – Katarzyna Sujka    27

Właściwości reologiczne ciasta, 2D i 3D struktura i tekstura ciastek kruchych z substancjami słodzącymi i błonnikiem – Agata Marzec, Katarzyna Kuleta    34

Silosy płaskodenne typu FBIN do przechowywania ziarna zbóż, kukurydzy i nasion roślin oleistych przewietrzanych metodą aktywnej wentylacji – proces badawczy poprzedzający wprowadzenie wyrobu do produkcji i sprzedaży   44

Ocalić od zapomnienia. Turbiny dla młynarstwa – Andrzej Gładkowski   48

Ocalić od zapomnienia. Młyny Południowej Holandii. Prawie jak na Dzikim Zachodzie – Anna Wytrykus    50

Marketing. Komunikacyjny savoir-vivre – kontynuacje – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak    52

Motywowanie pracowników. Programowanie neurolingwistyczne a motywowanie pracowników (cz. 7)  – Jarosław Ropiejko    54