Stabilizacja cen na rynkach zbożowych. Czy to cisza przed burzą? – Mirosław Marciniak 3
Pszenica w XXI wieku – Jadwiga Rothkaehl 5
Czy zabraknie nam fosforu? – Łukasz Byczyński 10
Planowania eksperymentu. Szacowanie wielkości próbki dla uzyskania optymalnej mocy testu statystycznego – Wojciech Moszczyński 12
Nowe ambitne cele w działaniach Stowarzyszenia Naukowo-Technicznego Przemysłu Spożywczego. Rozmowa z Markiem Marcem, prezesem Zarządu Głównego SITSpoż. – Maria J. Przegalińska 16
III konferencja naukowa „Nauka o Zbożach – osiągnięcia i perspektywy” 18
Ziarno zbóż z ekologicznej uprawy i produkty jego przetwórstwa – Marcin Różewicz 19
Ziarno zbóż jako potencjalne źródło prebiotyków w żywieniu ludzi i zwierząt – aktualny stan wiedzy i przyszły kierunek ich wykorzystania – Greta Adamczyk, Inna Bobel, Krzysztof Buksa 22
Pieczywo gotowane na parze – charakterystyka i technologia produkcji – Katarzyna Sujka 27
Właściwości reologiczne ciasta, 2D i 3D struktura i tekstura ciastek kruchych z substancjami słodzącymi i błonnikiem – Agata Marzec, Katarzyna Kuleta 34
Silosy płaskodenne typu FBIN do przechowywania ziarna zbóż, kukurydzy i nasion roślin oleistych przewietrzanych metodą aktywnej wentylacji – proces badawczy poprzedzający wprowadzenie wyrobu do produkcji i sprzedaży 44
Ocalić od zapomnienia. Turbiny dla młynarstwa – Andrzej Gładkowski 48
Ocalić od zapomnienia. Młyny Południowej Holandii. Prawie jak na Dzikim Zachodzie – Anna Wytrykus 50
Marketing. Komunikacyjny savoir-vivre – kontynuacje – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 52
Motywowanie pracowników. Programowanie neurolingwistyczne a motywowanie pracowników (cz. 7) – Jarosław Ropiejko 54