Pol Invest. Nowoczesne technologie w młynarstwie 3
Notowania pszenicy znalazły się na najniższych poziomach od wybuchu wojny
– Mirosław Marciniak 4
Pszenica w XXI wieku (cz. 3) – Jadwiga Rothkaehl 6
Kanadyjski rynek zbożowy – Jadwiga Rothkaehl 12
Czy filozofia Agile pomoże przetrwać recesję i dlaczego powinniśmy przestać planować? – Wojciech Moszczyński 14
Spotkanie pożniwne dotyczące aktualnej sytuacji na rynku ziarna zbóż w Polsce – Anna Szafrańska 18
Rok 2023 będzie rokiem wielu wyzwań dla polskiego rolnictwa. O wyzwaniach, przed jakimi stanie polskie rolnictwo, obszarach, w których warto poszukiwać szans na stabilne plony, a także o innowacyjnych formach ochrony roślin opowiada dr hab. Roman Kierzek, prof. IOR-PIB, dyrektor Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego w Poznaniu – Andromeda Wróbel 20
Wpływ gęstości siewu żyta uzyskanego w warunkach produkcji ekologicznej na jakość mąki – Magdalena Sobolewska, Anna Jaroszewska, Dariusz Błażejczak 24
Wartość technologiczna ziarna jęczmienia ze zbiorów 2022 roku – Sylwia Stępniewska, Agnieszka Salamon 28
Wpływ temperatury wypieku na produkty piekarskie i ciastkarskie wzbogacone w związki fenolowe – Greta Adamczyk, Inna Bobel 34
Wyroby z ciast obgotowanych – Katarzyna Sujka 38
Ocalić od zapomnienia. Z dziejów młynarstwa. Daty i fakty. Cz. 1. Rozdrabnianie ziarna – Andrzej Gładkowski 42
Ocalić od zapomnienia. Młyny w Europie. Łamigłówki – Anna Wytrykus 44
Marketing. Brand purpose. Czyli znów słów kilka o marce – Aneta Banaszak, Sławomir Banaszak 46