Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Czy nadejście wiosny może oznaczać problemy dla młynarza? – Jadwiga Rothkaehl   4

Światowy Dzień Mąki    8

Raport maszyn młynarskich – firma Omas. Rozmowa z Włochem Danilo Carlonim odpowiedzialnym za rynek w Polsce – Anna Pijet   9

Posiedzenia Zarządu Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy EFMA – Jadwiga Rothkaehl    10

Przegląd najważniejszych modeli Machine Learning do wykrywania i eliminowania ataków hakerskich – Wojciech Moszczyński   12

Możliwości kształtowania wartości odżywczej produktów zbożowych – Andrzej Tyburcy    16

Przyczyny pogorszenia jakości ziarna pszenicy – próba wyjaśnienia – Grażyna Podolska, Anna Szafrańska    18

Wartość zdrowotna ziarna pszenicy ze zbiorów z lat 2021-2024 – występowanie metali ciężkich – Aleksandra Boniecka, Krystyna Leśnowolska-Wnuczek      22

Konferencja IJHARS: bezpieczeństwo żywności to jeden z priorytetów polskiej prezydencji w UE    27

Jakość technologiczna ziarna owsa z krajowych zbiorów 2024 roku – Agnieszka Salamon    28

Ocena wartości technologicznej ziarna kukurydzy z krajowych zbiorów 2024 roku – Agnieszka Salamon      34

Emisje gazów cieplarnianych przy produkcji mąki – porównanie analiz dla dwóch młynów – Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, Ewelina Włodarczyk, Łukasz Przybysz      42

Konsumpcyjna pszenica genetycznie modyfikowana HB4 zatwierdzona w USA – Krzysztof Zawadzki    49

Substancje antyodżywcze w ziarnie różnych gatunków zbóż i możliwości ich neutralizacji w aspekcie ich paszowego wykorzystania – Marcin Różewicz    50

Bio Babalscy – prekursorzy rolnictwa ekologicznego – Bohdan Juchniewicz   54

Ocalić od zapomnienia. Młyny Południowej Holandii. Przyszłość w różowym kolorze? – Anna Wytrykus   56