Kazachstan – znaczący uczestnik światowego rynku pszenicy – Jadwiga Rothkaehl 4
Rynek ekologicznej pszenicy zwyczajnej w Unii Europejskiej i wybranych krajach trzecich – Jadwiga Rothkaehl 6
Ważne dla młynarzy – Jadwiga Rothkaehl 8
Sztuczna inteligencja w branży zbożowo-młynarskiej? – Wojciech Moszczyński 10
Co warto wiedzieć o granicznej kontroli żywności 14
Konferencja Cereals & Europe Spring Meeting – Anna Szafrańska 16
Kolejne spotkanie w ramach projektu COST Action – Anna Szafrańska 18
ASM Technology Profesjonalne czyszczenie ziarna 20
Kastenmüller. Uruchomienie pierwszego ekologicznego młyna w Niemczech
Młyn Antersdorf 2.0 22
Wartość technologiczna nowych odmian pszenicy – Andrzej Najewski, Anna Skrzypek 26
Perspektywa rozwoju uprawy i wykorzystania orkiszu w Polsce – Marcin Różewicz 30
Odmiany żyta ozimego – Anna Skrzypek 34
Analiza śladu węglowego a wyzwania klimatyczne dla produkcji mąki – Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, Ewelina Włodarczyk 38
Pieczywo półcukiernicze – spożycie, wartość odżywcza i możliwości jej poprawy – Justyna Krzywoń, Anna Czubaszek 44
Zastosowanie proszku z owadów jadalnych celem zwiększania wartości odżywczej produktów zbożowych – Radosław Bogusz, Małgorzata Latoszewska, Agata Marzec, Małgorzata Nowacka 51
Ocalić od zapomnienia. Młyny Południowej Holandii. Pomyłka na brodzie – Anna Wytrykus 57