Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 3/2024

Spis treści:

Kazachstan – znaczący uczestnik światowego rynku pszenicy – Jadwiga Rothkaehl   4

Rynek ekologicznej pszenicy zwyczajnej w Unii Europejskiej i wybranych krajach trzecich – Jadwiga Rothkaehl  6

Ważne dla młynarzy – Jadwiga Rothkaehl   8      

Sztuczna inteligencja w branży zbożowo-młynarskiej? – Wojciech Moszczyński   10

Co warto wiedzieć o granicznej kontroli żywności    14

Konferencja Cereals & Europe Spring Meeting – Anna Szafrańska  16

Kolejne spotkanie w ramach projektu COST Action – Anna Szafrańska  18

ASM Technology Profesjonalne czyszczenie ziarna    20

Kastenmüller. Uruchomienie pierwszego ekologicznego młyna w Niemczech

Młyn Antersdorf 2.0     22

Wartość technologiczna nowych odmian pszenicy – Andrzej Najewski, Anna Skrzypek    26

Perspektywa rozwoju uprawy i wykorzystania orkiszu w Polsce – Marcin Różewicz   30

Odmiany żyta ozimego – Anna Skrzypek    34

Analiza śladu węglowego a wyzwania klimatyczne dla produkcji mąki –  Magdalena Wróbel-Jędrzejewska, Ewelina Włodarczyk    38

Pieczywo półcukiernicze – spożycie, wartość odżywcza i możliwości jej poprawy – Justyna Krzywoń, Anna Czubaszek   44

Zastosowanie proszku z owadów jadalnych celem zwiększania wartości odżywczej produktów zbożowych – Radosław Bogusz, Małgorzata Latoszewska, Agata Marzec, Małgorzata  Nowacka     51

Ocalić od zapomnienia. Młyny Południowej Holandii. Pomyłka na brodzie – Anna Wytrykus   57