GMO – czy na pewno wiem, co to jest? – Jadwiga Rothkaehl 3
Aktualna sytuacja na kanadyjskim rynku zbóż – Aleksandra Boniecka 6
Postęp w przetwórstwie kukurydzy w Meksyku – Andrzej Tyburcy 9
Wyzwania stojące przed branżą piekarską 10
Tworzenie modelu prognostycznego cen skupu zbóż, czyli jak maszyna pokazała nam jacy naprawdę jesteśmy – Wojciech Moszczyński 12
Owies – zboże warte zainteresowania – Jadwiga Rothkaehl 16
Charakterystyka owsa ozimego z uwzględnieniem potencjału jego uprawy w Polsce i jakości ziarna – Marcin Różewicz 19
Ciecierzyca jako roślina alternatywna uprawiana w czasie zmian klimatu – Edyta Aleksandrowicz 22
Wartość zdrowotna ziarna żyta ze zbiorów z lat 2021-2024 – występowanie metali ciężkich – Aleksandra Boniecka, Krystyna Leśnowolska-Wnuczek 26
Bezpieczny transport w młynie – korzyści z zastosowania urządzeń transportowych polskiego producenta PPHU RYBIŃSKI s.c. 31
Wpływ mąki z miłki abisyńskiej (teff) na jakość kruchych ciastek – między zdrowiem a smakiem – Agata Wojciechowicz-Budzisz, Katarzyna Pawłowska 32
Vitax. Maszyny pakujące – dla Ciebie i przyszłości Twojej firmy! 37
Zastosowanie błonnika pokarmowego w kruchych ciastkach jako strategia redukcji zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych – Katarzyna Dołęgowska, Małgorzata Tańska 38
Bühler CEREX Puffing System – idealne rozwiązanie dla producentów płatków śniadaniowych i przekąsek 46
Wyniki monitorowania pasz zbożowych – Waldemar Korol, Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj, Sławomir Walczyński 48
Wytyczne IFIF dla wytwórni pasz w obliczu zagrożenia wirusem ptasiej grypy – Krzysztof Zawadzki 53
Podstawowe warunki przechowywania zboża w magazynie przy uwzględnieniu chłodnej pogody – Krzysztof Zawadzki 54
Ocalić od zapomnienia. Młyny w regionie Twente. Piwo dla hedonisty – Anna Wytrykus 55