Perspektywy przemysłu młynarskiego w Unii Europejskiej – Jadwiga Rothkaehl 4
Kongres Europejskiego Stowarzyszenia Młynarzy EFMA – Jadwiga Rothkaehl 7
Ważne dla młynarzy – Jadwiga Rothkaehl 9
Możemy dużo zarobić, przypisując klientów do klastrów na platformach e-commerce – Wojciech Moszczyński 12
Pradawne zboża – skarby na nowo odkryte – Bohdan Juchniewicz, Czesław Meus 18
Polish Grain Day. Polska trzecim producentem zbóż w UE 20
Rosnące ryzyko występowania białka sojowego w produktach przemiału zbóż – Andrzej Tyburcy 22
Azot i jego wpływ na ilość i jakość plonu pszenicy – Marcin Różewicz 24
Jakość ziarna pszenicy w zakładach przetwórstwa zbożowego – Anna Szafrańska 28
Właściwości zdrowotne pełnoziarnistych produktów zbożowych – Aleksandra Wedziuk-Reszka, Beata Bondyra-Wiśniewska 33
Wpływ mielonych nasion chia na właściwości reologiczne mieszanek z mąki pszennej – Agata Wojciechowicz-Budzisz, Krystyna Siekańska, Beata Włodarska 39
Zastosowanie kwiatów jadalnych o różnym zabarwieniu do produkcji innowacyjnych wyrobów ciastkarskich – Beata Chmielewska, Małgorzata Tańska 44
Rybiński. 49
Bühler. Modernizacja hiszpańskiego młyna pszennego Panificadora Conquence 50
Aktualne wymagania i wyniki monitorowania jakości pasz zbożowych – Waldemar Korol, Jolanta Rubaj, Sławomir Walczyński, Grażyna Bielecka 54
Precyzyjna kontrola jakości surowców dostarczanych do wytwórni pasz 60
Mikroplastik zagrożeniem dla zbóż? 61
Ocalić od zapomnienia. Młyny na Istrii. Diabeł ogonem zakrył (korespondencja z Chorwacji) – Anna Wytrykus 62