Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-2461    e-ISSN 2449-9943
Dwumiesięcznik, ukazuje się od 1957 r.
PL ISSN 0033-246   e-ISSN 2449-9943

Numer 5/2024

Spis treści:

Branża młynarska we Francji – Jadwiga Rothkaehl    6

Lawrence Zeleny – twórca metodyki oznaczania wskaźnika sedymentacyjnego –  Jadwiga Rothkaehl      8

IV Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach      11

Zastosowanie testu U Manna-Whitneya w analizie klientów branży e-commerce – Wojciech Moszczyński   12

Zmienność jakości ziarna pszenicy na przestrzeni 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej – Anna Szafrańska    16

Dobre praktyki uprawy wybranych roślin zbożowych w warunkach ekologicznych i zmieniającego się klimatu – Danuta Leszczyńska    22 

Zawartość mykotoksyn fuzaryjnych w ziarnie zbóż w zależności od technologii uprawy i płodozmianu   26

Wykorzystanie wody odpadowej po produkcji skrobi pszennej jako źródła błonnika pokarmowego – Andrzej Tyburcy     31

Wpływ terminu siewu i dawki nawożenia azotem na plonowanie sorga ziarnowego odmiany GK Emese – Marcin Różewicz    32

Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych    37

Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego – Agata Wojciechowicz-Budzisz, Beata Włodarska, Krystyna Siekańska     38

Łuska gryczana jako dodatek do biszkoptów – Katarzyna Sujka    44

Kastenmüller. Młyn owsiany Bauckhof na bioprodukty       50

Tortilla najpopularniejszym produktem spożywanym w Meksyku – Krzysztof Zawadzki     53

Ocalić od zapomnienia. Młyny Południowej Holandii. Zwykła – niezwykła – Anna Wytrykus   54