Branża młynarska we Francji – Jadwiga Rothkaehl 6
Lawrence Zeleny – twórca metodyki oznaczania wskaźnika sedymentacyjnego – Jadwiga Rothkaehl 8
IV Konferencja Naukowa Nauka o Zbożach 11
Zastosowanie testu U Manna-Whitneya w analizie klientów branży e-commerce – Wojciech Moszczyński 12
Zmienność jakości ziarna pszenicy na przestrzeni 20 lat członkostwa Polski w Unii Europejskiej – Anna Szafrańska 16
Zawartość mykotoksyn fuzaryjnych w ziarnie zbóż w zależności od technologii uprawy i płodozmianu 26
Wykorzystanie wody odpadowej po produkcji skrobi pszennej jako źródła błonnika pokarmowego – Andrzej Tyburcy 31
Wpływ terminu siewu i dawki nawożenia azotem na plonowanie sorga ziarnowego odmiany GK Emese – Marcin Różewicz 32
Wyniki kontroli jakości przetworów zbożowych 37
Wpływ mielonych nasion chia na jakość i wartość odżywczą pieczywa pszennego – Agata Wojciechowicz-Budzisz, Beata Włodarska, Krystyna Siekańska 38
Łuska gryczana jako dodatek do biszkoptów – Katarzyna Sujka 44
Kastenmüller. Młyn owsiany Bauckhof na bioprodukty 50
Tortilla najpopularniejszym produktem spożywanym w Meksyku – Krzysztof Zawadzki 53
Ocalić od zapomnienia. Młyny Południowej Holandii. Zwykła – niezwykła – Anna Wytrykus 54