Jakość ziarna pszenicy i żyta ze zbiorów 2025 roku w Niemczech – Jadwiga Rothkaehl 3
IV Kongres Nauk Rolniczych: strategiczne kierunki dla bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce 6
Uproszczone systemy znakowania a wybory żywieniowe konsumentów 8
Raport nt. sektora rolnictwa ekologicznego w Polsce 10
Mercosur i UE – zagrożenia dla przemysłu spożywczego 12
System rekomendacji w młynie (cz. 2). Rekomendacje w chmurze AWS – Amazon Personalize – Wojciech Moszczyński 13
Młynarstwo na Islandii – Jadwiga Rothkaehl 16
Nowoczesne rozwiązania dla młynarstwa – inspiracje od Vitax 19
Nowy krok w zabezpieczaniu zbóż w silosach 20
Rybiński-stal. Zakłady przetwórcze 2026 okiem dostawcy rozwiązań transportu materiałów sypkich. Gdzie inwestować w logistyce wewnętrznej? 21
Rola międzyplonów w płodozmianach zbożowych – aspekty związane z wpływem na plon, jakość ziarna oraz zmniejszeniem śladu węglowego – Marcin Różewicz 22
Wpływ biopreparatów ziołowych, krzemowych i mikrobiologicznych na plonowanie, zdrowotność i jakość ziarna jęczmienia jarego w produkcji ekologicznej – Danuta Leszczyńska 25
Wartość technologiczna nowych odmian pszenicy ozimej – Andrzej Najewski 30
Wartość zdrowotna ziarna żyta ze zbiorów z lat 2021-2024 – występowanie alkaloidów sporyszu – Aleksandra Boniecka 34
Zagrożenie mykotoksynami zbożowymi w paszach i żywności nabiera globalnego wymiaru – Krzysztof Zawadzki 39
Współczesne trendy w przetwórstwie zbóż i piekarstwie – Agnieszka Salamon 40
Ocena jakości handlowych makaronów orkiszowych – Grażyna Cacak-Pietrzak, Julia Krzepicka 46
Kondycjonowanie paszy przy użyciu pary wodnej optymalizuje efekt końcowy – Krzysztof Zawadzki 53
Ocalić od zapomnienia. Młyny w departamencie Aude. Osiołek kontra komputer (korespondencja z Francji) – Anna Wytrykus 54